Door Maarten Wiedemeijer op 29 september 2023

PvdA stemt voor referendum nota uitwerking parkeerregulering

In de commissie van september spraken we over de bezwaren met betrekking tot het genomen besluit over de nota uitwerking parkeerregulering.

Het betoog bestond uit drie onderdelen:

  • Een inleiding
  • Het standpunt van de PvdA
  • Het vervolg

Wat ging er aan vooraf?
Op 23 september 2021 stelde de vorige raad het mobiliteitsbeleid vast. Hierin was de volgende tekst opgenomen:

“In 2030 is onze openbare ruimte groener en leefbaarder, met minder auto’s op straat. Instrumenten die dit doel faciliteren, zoals gereguleerd parkeren en een vergunningsplafond, worden ingezet op plekken met een hoge parkeerdruk en in en rond gebieden waar veel woningen worden gebouwd ter voorkoming van een hoge parkeerdruk.”

Op 16 maart 2022 vonden de gemeenteraadsverkiezingen plaats. De partijen die in meer of mindere mate voor het terugdringen zijn van de auto behaalden toen een meerderheid.

De huidige coalitiepartijen sloten vervolgens een coalitieakkoord. Daarna volgde een uitwerking van het vastgestelde mobiliteitsbeleid. De nota uitwerking parkeerregulering is derhalve een uitwerking van het reeds in 2021 door de raad vastgestelde mobiliteitsbeleid.

De raad heeft op 30 maart 2023 besloten het inleidend verzoek tot het houden van een referendum over de nota Uitwerking Parkeerregulering af te wijzen en de nota vast te stellen. Twee bezwaarmakers hebben op 28 april 2023 een verzoek om voorlopige voorziening gevraagd. De voorzieningenrechter heeft op 22 juni 2023 uitspraak gedaan. De Adviescommissie voor bezwaarschriften heeft twee adviezen op de bezwaren uitgebracht.

Besluit
De PvdA heeft kennis genomen van de uitspraak van de voorzieningenrechter en het advies van de adviescommissie voor bezwaarschriften. De PvdA is tot een oordeel gekomen om het advies van de adviescommissie te honoreren. Hierbij speelt als doorslaggevende reden het verschil tussen gelijk hebben en gelijk krijgen. Na 2x een tik op de vingers gekregen te hebben is het voor de PvdA op dit moment een verstandige richting om het eerdere besluit te herzien. De PvdA heeft geen behoefte aan jarenlang juridisch getouwtrek. Derhalve wenst de PvdA de initiatiefnemers succes met het verzamelen van de handtekeningen.

Vervolg
Hoe nu verder?

Voor de PvdA staat voorop dat in buurten met een hoge parkeerdruk er een oplossing gevonden moet worden, zodat deze buurten groener worden en de leefbaarheid wordt verbeterd, ook voor kwetsbare groepen die slecht over straat kunnen. Ook om het autogebruik terug te dringen en de zo broodnodige woningen te kunnen bouwen op een verantwoorde manier. De voorzieningenrechter en de commissie bezwaarschriften kunnen dan wel concluderen dat dit geen dringende reden zijn om een referendum af te wijzen (‘niet insignificante beleidswijzigingen’), maar ingrijpen blijft hoe dan ook noodzakelijk. Het autogebruik moet omlaag, er blijft dan wél plek voor de auto die veel Haarlemmers simpelweg nodig hebben.

De PvdA doet een oproep aan de collega’s in de raad en de initiatiefnemers van het referendum. Wees eerlijk en open. Vertel wat er echt staat in de nota uitwerking parkeerregulering. Laat horen hoe u denkt dat het parkeerproblemen kan worden opgelost. Ontkennen van de problemen in de Haarlemse buurten heeft geen zin. We hopen dat het referendum een bijdrage levert aan inhoudelijke oplossing van de problemen. Alleen dan heeft het referendum zin gehad. We zijn hier niet gekozen om op onze handen te gaan zitten niksen.

Laten we gezamenlijk er ons voor inspannen dat we het vertrouwen in de politiek vergroten i.p.v nog meer wantrouwen te zaaien. Uiteindelijk hebben we als Haarlemmers een gezamenlijk belang: een fijne stad om in te wonen, met meer groen, meer betaalbare woningen en waar ook kwetsbare Haarlemmers gewoon fatsoenlijk over straat kunnen.

 

Maarten Wiedemeijer

Maarten Wiedemeijer

Wat wil je de komende periode als raadslid bereiken? Het was een enorme eer om de afgelopen 4 jaar volksvertegenwoordiger te mogen zijn. In samenwerking met andere partijen hebben we veel mooie resultaten bereikt. Daar ga ik de komende periode met veel enthousiasme graag mee door. Zolang de wooncrisis en de klimaatcrisis niet zijn opgelost

Meer over Maarten Wiedemeijer