Fractievoorzitter, Gemeenteraadslid

Maarten Wiedemeijer

Commissie Bestuur, Commissie Ontwikkeling

Wat wil je de komende periode als raadslid bereiken?

Het was een enorme eer om de afgelopen 4 jaar volksvertegenwoordiger te mogen zijn. In samenwerking met andere partijen hebben we veel mooie resultaten bereikt. Daar ga ik de komende periode met veel enthousiasme graag mee door. Zolang de wooncrisis en de klimaatcrisis niet zijn opgelost zal ik blijven knokken voor al die Haarlemmers die ook een sociale en duurzame toekomst willen.

Wat doe je in het dagelijks leven? 

Sinds februari 2020 ben ik met veel plezier Senior belangenbehartiger bij de Woonbond. De Woonbond zet zich in voor huurders en woningzoekenden. Een enorme uitdaging met de huidige wooncrisis. Gelukkig zien veel Nederlanders nu dat we weer moeten kiezen voor volkshuisvesting en dat marktwerking heeft gefaald. De vele woonprotesten de afgelopen maanden waren dan ook enorm inspirerend om het recht op wonen in ere te herstellen.

Wie is je politieke idool en waarom?

Bernie Sanders is mijn politieke idool internationaal en in Nederland was ik geïnspireerd door Job Cohen. Bernie Sanders is decennialang trouw gebleven aan zijn idealen en kreeg miljoenen Amerikanen op de been voor een socialer en eerlijker land met zijn strijd voor een hoger minimumloon (“FightFor15”), een duurzame toekomst (“The Green New Deal”) en betaalbare zorg (“Medicare4all”). Job Cohen heeft mij geïnspireerd omdat hij in een tijd waarin de samenleving spleet hij altijd koos voor verbinding en het bouwen van bruggen. In de huidige tijd gaat politiek helaas steeds meer om het uitvergroten van verschillen, waar juist nu het van belang is de overeenkomsten in elkaar op te blijven zoeken en samen aan de toekomst te werken.

Waar ben je opgegroeid? Waar woon je nu?

Ik ben in Spaarndam-West (gemeente Haarlem) opgegroeid samen met mijn broers Wouter en Jacob (een drieling). Een prachtig, haast filmisch dorp en een jeugd waar ik met veel plezier op terug kijk, zoals de Spaarneschool en voetballen bij SV Spaarnwoude. Inmiddels woon ik alweer enkele jaren in Haarlem-Noord.

Waarom heb je voor de PvdA gekozen?

Ik ben sinds 2016 lid omdat ik me zorgen maakte over sociale en progressieve politiek in Nederland en de PvdA. Ik vond het tijd om op te staan en in actie te komen. Voor jonge mensen zijn de uitdagingen groot (de wooncrisis en de klimaatcrisis), maar zij zijn amper politiek actief. Van huis uit ben ik opgevoed om oog te hebben voor kwetsbare groepen, gelijke kansen en een rechtvaardige samenleving. Mijn vader was in de jaren 70 en 80 ook raadslid in Haarlem en mijn moeder kleuterjuf in Haarlem-Noord. Vanuit die waarden is de PvdA een logische keuze.

Wat is jouw favoriete plek in Haarlem?

Lastig kiezen met zo veel moois in Haarlem. Ik kom ook graag in de natuur buiten Haarlem zoals het Vogelmeer of Middenduin. Maar in Haarlem zelf kies ik toch voor ons station. Een plek van beweging, nostalgie en reuring. Het startpunt voor een reis richting werk of vakantie. Het station verbindt Haarlem met de wijde wereld.

Waar kun je mij volgen?

Facebook: https://www.facebook.com/maarten.wiedemeijer/

Twitter: https://twitter.com/M_Wiedemeijer

Mail: [email protected]

Instagram: https://www.instagram.com/maartenwiedemeijer/