Door Erica Bastiaans op 24 juni 2023

Wedstrijd Duidelijke Taal

Woensdagavond 21 juni werd er door 15 teams gestreden om de Duidelijke Taal Bokaal 2023. In de vorm van een pubquiz maakten de deelnemers (inwoners, ambtenaren en raadsleden) uit Haarlem en Zandvoort vragen over de Nederlandse taal, herschreven ze onduidelijke zinnen uit ambtelijke beleidsstukken en maakten ze een fictieve informatiebrief voor bewoners over de terugkeer van de Blauwe Tram.

Bijzonder was ook het team AI, dat met behulp van ChatGTP de opdrachten maakte. Ze werden 4e. Winnaar werden inwoners, namelijk het team van de taalschool Double Dutch, dat bestond uit docenten en gevorderde NT2-studenten.

In de jury zaten Haarlemmers met verschillende achtergronden: Erik van Muiswinkel, Roy Fillekes, Roxane van Acker (bieb Zuid-Kennemerland). Marceline Schopman presenteerde de avond weer fantastisch en hield de vaart er goed in.

Het was een prachtige avond, waarin op een vrolijke en ludieke manier aandacht werd gevraagd voor een serieus probleem. In Haarlem zijn nu al 15.000 mensen laaggeletterd. Als je niet goed kunt lezen of informatie vanuit de gemeente of van instellingen is niet duidelijk, dan belemmert dat het goed kunnen meedoen in de samenleving. Haarlem wil een toegankelijke stad zijn, zonder drempels. Letterlijk en figuurlijk. Meedoen begint met mee kunnen doen. Goed kunnen lezen, schrijven en digitaal vaardig zijn is voor iedereen belangrijk. Daar hebben we weer eens de aandacht op gevestigd. En volgend jaar gewoon weer. Dan krijgen de teams die we nu moesten afwijzen vanwege te veel inschrijvingen, een nieuwe kans om de Duidelijke Taal Bokaal te winnen.

 

Erica Bastiaans

Erica Bastiaans

Wat wil je de komende periode als raadslid bereiken? Als lid van de commissie Samenleving ben ik woordvoerder op Onderwijs en Maatschappelijke Ondersteuning Na 1,5 jaar in de raad is mijn motivatie nog steeds: kinderen in Haarlem een goede start geven. Eerlijke kansen creëren voor alle kinderen en ouders daarbij betrekken. Het mag niet uitmaken

Meer over Erica Bastiaans