Door Dion Heinis op 11 september 2023

De Wet goed verhuurderschap is er, maar Haarlem maakt er nog geen maximaal gebruik van

 

beeld: unsplash.com

 

Op 1 juli trad de Wet goed verhuurderschap in werking. Door de wet kunnen huurders veel beter beschermd worden tegen ongewenst verhuurgedrag. Maar dat gaat niet vanzelf – de gemeente krijgt er belangrijke taken bij. Die taken kan de gemeente door capaciteitstekorten nog niet allemaal uitvoeren. In de raadscommissie Ontwikkeling benadrukten wij vorige week dat er een snelle oplossing nodig is om ervoor te zorgen dat de gemeente gaat handhaven op ongewenst verhuurgedrag. Niet handhaven is voor ons geen optie.

De Wet goed verhuurderschap

De wet stelt algemene normen voor goed verhuurderschap vast, verplicht gemeenten een meldpunt in te richten en geeft gemeenten de mogelijkheid om de verhuur van huisvesting vergunningplichtig te maken. Ook geeft de wet de mogelijkheid om bestuurlijke boetes op te leggen aan verhuurders die zich niet aan de regels houden. De bestuurlijke boetes kunnen oplopen tot 90.000 euro als een verhuurder meermaals de fout in gaat.

Coalitieakkoord: foute verhuurders aanpakken

Het Haarlemse coalitieakkoord maakte geld vrij voor het huurderssteunpunt van !WOON. Sinds 2022 kunnen alle huurders in Haarlem hier terecht. In 2022 heeft het woonspreekuur 1.421 contactmomenten gehad met huurders van 308 unieke adressen. Dit zijn 74% meer contacten en 55% meer adressen ten opzichte van 2021 (bron). Die stijging is hoger dan werd verwacht. In het Haarlemse coalitieakkoord spraken ook we af dat we instrumenten om malafide beleggers aan banden te leggen maximaal toepassen binnen wat juridisch mogelijk is. Dat lukt dus nog niet.

Wel registreren, niet handhaven

Sinds 1 juli worden meldingen van huurders geregistreerd, maar er wordt nog niet gehandhaafd. Dat komt door capaciteitstekorten bij de afdeling Vergunningen, Toezicht & Handhaving. De gemeenteraad heeft ook aan die capaciteitstekorten bijgedragen met veel nieuwe regels. Daarom vinden we dat we terughoudend moeten zijn met extra taken en regels. Toch is niet handhaven voor ons geen optie. Wat ons betreft geven we de handhaving op de algemene regels voor goed verhuurderschap hoge prioriteit en voert de gemeente andere handhavingstaken niet of minder uit, totdat er voldoende extra medewerkers in dienst zijn.

Zijlweg 245: toch nog bedwantsen

Onze opvatting werd nog eens versterkt toen we onlangs hoorden dat er toch nog bedwantsen zijn in het probleempand Zijlweg 245. (Daarover schreef het Haarlems Dagblad dit artikel). Ook blijkt de sociale veiligheid nog niet op orde. Maanden van schouwen en praten hebben er niet voor gezorgd dat de problemen in het pand zijn opgelost. Als dat wel kan door de Wet goed verhuurderschap zou de gemeente dat meteen moeten doen.

Nog geen verhuurdervergunning

Het college wil op dit moment geen verhuurdervergunning invoeren. Op basis van de geregistreerde meldingen kan daar begin 2024 een keuze over gemaakt worden. PvdA Haarlem heeft zich ingezet om zo snel mogelijk een verhuurdervergunning in te voeren. Toch hebben we begrip voor deze beslissing. De heel beperkte capaciteit die er nu is willen we niet inzetten om een nieuw vergunningstelsel op te zetten. Liever handhaven we dan via de algemene regels voor goed verhuurderschap, waarmee al veel kan worden opgelost. Wat in onze afweging meeweegt is dat de Wet betaalbare huur gemeenten straks de mogelijkheid geeft om te handhaven op te hoge huurprijzen. Door de val van het kabinet werd de invoering van deze wet onzeker, maar afgelopen woensdag werd dit wetsvoorstel niet controversieel verklaard, waarmee invoering weer een stapje dichterbij is.

Promotie van het meldpunt

Naast het handhaven op de algemene regels voor goed verhuurderschap pleitten wij er tijdens de commissievergadering ook voor om als gemeente werk te maken van de promotie van het meldpunt. Meer huurders weten het huurderssteunpunt van !WOON te vinden, maar wij vinden het belangrijk dat iedere huurder in Haarlem het meldpunt kent en kan bereiken.

 

Dion Heinis

Dion Heinis

Waar zet jij je voor in als raadslid? Veel van waar ik me voor inzet heeft te maken met het oplossen van de wooncrisis en de klimaatcrisis. Veel mensen in mijn omgeving zijn door de torenhoge prijzen en ellenlange wachttijden Haarlem uitgeduwd. Ik wil bijdragen aan onze ambitie om tot en met 2030 (in negen

Meer over Dion Heinis