Door Erica Bastiaans op 24 juni 2023

Onderwijshuisvesting

Complimenten. Dat is het eerste wat ik zei in mijn bijdrage over het nieuwe Strategisch Huisvestingsplan Onderwijs (SHO) 2023-2038. Voor het eerst ligt er een goed uitgewerkt plan, waarin uitgebreid beschreven is wat de staat van de huidige schoolgebouwen in Haarlem is, de prognoses voor de leerlingenaantallen, en dat alles over een periode van 15 jaar. Er moet veel gebeuren de komende jaren. Nieuwbouw, renovatie. Daarnaast is uitbreiding nodig vanwege een toename van het aantal leerlingen door de groei van de stad. Positief is dat er ook naar co-financiering met de scholen gekeken wordt, waardoor er bijvoorbeeld veel aan verduurzaming en aardgasvrij maken van de scholen kan gebeuren.

Er is 55 miljoen beschikbaar, plus nog eens 27,5 miljoen extra, onder voorbehoud van goedkeuring van de Kadernota. We zijn blij dat de coalitie extra geld beschikbaar stelt voor onderwijshuisvesting. Tot zover het goede nieuws.

Het slechte nieuws is dat 82,5 miljoen nog lang niet genoeg is, want er is zo’n 130 miljoen nodig. Dit komt door veel achterstallig onderhoud. De afgelopen jaren was er veel te weinig geld beschikbaar voor onderwijshuisvesting, waardoor nu ook de kosten extra oplopen.

Tijdens de commissievergadering merkte een inspreker namens de schoolbesturen op, dat MBO en HBO-scholen in prachtige gebouwen zitten, ook in onze omgeving. Een schril contrast met de basisscholen en het voortgezet onderwijs. Dat komt door een andere financiering vanuit het Rijk. Het Primair (PO) en Voortgezet Onderwijs (VO) hebben de afgelopen jaren vanuit het Rijk veel minder geld gekregen. De gemeenten konden dit niet zelf opvangen en dat wreekt zich nu.

Hoe dan ook, er ligt een ambitieus plan, dat we goed gaan volgen. Kansengelijkheid begint ook met een goed schoolgebouw waarin het leuk is om te leren en te werken.

Erica Bastiaans

Erica Bastiaans

Wat wil je de komende periode als raadslid bereiken? Als lid van de commissie Samenleving ben ik woordvoerder op Onderwijs en Maatschappelijke Ondersteuning Na 1,5 jaar in de raad is mijn motivatie nog steeds: kinderen in Haarlem een goede start geven. Eerlijke kansen creëren voor alle kinderen en ouders daarbij betrekken. Het mag niet uitmaken

Meer over Erica Bastiaans