Door Ienke Verhoeff op 27 maart 2021

Het 3e Bloemenhove-debat

Update 2 april: In de landelijke pers was er ook aandacht voor problematiek rond Bloemenhove. Lees bijvoorbeeld dit artikel van Volkskrant columnist Nadia Ezzeroli.

 

Afgelopen woensdag 24 maart ging het opnieuw mis bij de Bloemenhove-kliniek.

Cliënten van deze abortuskliniek werden, op weg naar de Haarlemse entree, lastiggevallen door anti-abortusdemonstranten. De demonstranten begaven zich ver buiten de hen toegewezen zone. De pin die de demonstratie-afstand tot de kliniek markeerde, bleek verwijderd, althans verdwenen. Er was geen sprake van demonstratie, maar opnieuw van intimidatie: het hinderlijk volgen van de vrouwen, het individueel aanspreken van de vrouwen, het flyers in de handen proberen te drukken van de vrouwen.

De demonstranten hielden zich, kortom, op geen enkele wijze aan de door de burgemeester (na het tweede debat over deze kwestie) aan hen opgelegde verscherpte maatregelen. Handhaving trad snel op, nog voordat de gealarmeerde politie ter plekke kon zijn, maar helaas waren er toen dus al opnieuw vrouwen lastiggevallen, aangetast in hun grondrecht op eerbiediging van hun persoonlijke levenssfeer, en hun rechten om gebruik te maken van de Wet Afbreking Zwangerschap.

Rechten die de PvdA, de partij van She-Decides-Ploumen, een zeer warm hart toedraagt. Al sinds de Baas in Eigen Buik demonstraties, meer dan een halve eeuw geleden.

Afgelopen donderdag werd het derde debat aangevraagd over deze kwestie, na de vrijwel unanieme motie van de raad ruim drie maanden geleden. Een debat dat opnieuw aandacht genereert waarop de antidemonstratie beweging floreert: de groep van anti-abortusdemonstranten bij de Bloemenhove-kliniek blijkt te groeien. Het belang van de vrouwen is in deze zaak niet gebaat bij veel aandacht, maar wel bij tijdig en goed ingrijpen. Daarom ook de oproep in de raad: kies je instrumenten wijs en speel de demonstranten zo min mogelijk in de kaart. Wij zullen de naam van de organisator dan ook niet noemen.

De PvdA riep de burgemeester in eerdere debatten op streng te blijven handhaven, zoals hij deze week ook heeft gedaan. De burgemeester bevestigde in het debat donderdag dat hij, wil hij strengere voorschriften aan de demonstraten kunnen opleggen, de kans moet krijgen om een dossier op te bouwen, om voldoende juridisch bewijs te vergaren dat deze voorschriften kennelijk helaas niet volstaan. En dat verdergaande maatregelen, lees: verdere inperking van het grondrecht te demonstreren, derhalve noodzakelijk zijn, en juridisch verantwoord, gezien de blijvende, ernstige inbreuken van de demonstranten op de grondrechten van de cliënten van de kliniek.

De termijn waarvoor de demonstranten, na een beëindiging van een demonstratie wegens niet-naleving van de voorschriften, het recht wordt ontnomen om opnieuw in Haarlem te komen demonstreren, kan dan bijvoorbeeld, nadat afdoende is aangetoond dat dit noodzakelijk en juridisch verantwoord is, in stappen steeds verder worden opgerekt.

Zo ver is het nu dus nog niet. Wat dat betreft kwam dit derde debat afgelopen donderdag te vroeg. Over anderhalve maand volgt wèl de eerste evaluatie van de situatie bij de Bloemenhove kliniek, in Commissie Bestuur. Tijdens het tweede Bloemenhove-debat zegde de burgemeester op vragen van de PvdA deze evaluatie toe, in elk geval na drie (inmiddels anderhalve maand) en na zes maanden.

Ook zegde de burgemeester in een eerder debat aan de PvdA toe dat de raad, bij onverhoopte tussentijdse incidenten (voorafgaand aan de evaluatiemomenten), onmiddellijk op de hoogte zou worden gebracht. Die toezegging heeft de burgemeester, met een uitgebreide brief afgelopen woensdagavond, na de omschreven intimidatie eerder die dag, gestand gedaan.

De PvdA houdt, samen met andere fracties in de raad, de vinger strak aan de pols. Want net zoals de motie in december vrijwel unaniem in de raad werd gesteund, is de raad nu vrijwel eensgezind in haar oproep aan de burgemeester om streng te blijven handhaven, en de mogelijkheid van verscherpte voorschriften aan de anti-abortusdemonstranten te onderzoeken. Net zolang totdat vrouwen ook in Haarlem weer ongestoord gebruik kunnen maken van hun rechten uit de Wet Afbreking Zwangerschap. En de rust bij Bloemenhove is weergekeerd.

Vrouwen die zich tot de Bloemenhove-kliniek wenden, zijn niet gebaat bij veel publieke aandacht. Niet van anti-abortusdemonstranten maar ook niet van pro-abortusdemonstranten. De PvdA vindt dat zij onbelast en ongestoord de kliniek moeten kunnen bereiken.

Na evaluatie van deze kwestie in de Commissie Bestuur over ongeveer anderhalve maand, volgt een vervolgblog.

 

Ienke Verhoeff en Isabelle Wisse

PvdA Haarlem

Ienke Verhoeff

Ienke Verhoeff

Wat wil je de komende periode als raadslid bereiken? Ik wil een bijdrage leveren aan uitwerking van de Ontwikkelzones, vol met woningen, waarvan veel sociale huur en voorzieningen die daar bij horen. Plannen waar wordt voorgesorteerd op klimaatmaatregelen en veel groen rond en op de woningen.  Ook werk ik graag mee aan het inpassen van

Meer over Ienke Verhoeff