Gemeenteraadslid

Dion Heinis

Commissie Ontwikkeling

Wat wil je de komende periode als raadslid bereiken?

Veel van wat ik wil bereiken heeft te maken met het oplossen van de wooncrisis en de klimaatcrisis. Veel mensen in mijn omgeving zijn door de torenhoge prijzen en ellenlange wachttijden Haarlem uitgeduwd. Ik wil bijdragen aan onze ambitie om binnen acht jaar 10.000 betaalbare woningen op allerlei plekken in de stad toe te voegen, met name voor starters en ouderen. Met de nieuwe woningen wil ik dat we de transitie van maatschappelijke opvang naar wonen voor elkaar krijgen, want voor Haarlemmers die helemaal geen thuis hebben moeten we als eerste een goede woonoplossing vinden. Wat ik ook enorm belangrijk vind is om het klimaatoffensief tegen energiearmoede, dat een belangrijke plek kreeg in ons verkiezingsprogramma, te laten slagen. We willen in vier jaar tijd 10.000 woningen bestaande woningen gereed maken voor de energietransitie en er tegelijkertijd voor zorgen dat er in 2026 geen corporatiewoningen meer zijn met slechte energielabels. Verder zet ik mij bij alles wat ik doe in voor eerlijke kansen en tegen ongelijkheid.

Wat doe je in het dagelijks leven? 

Mijn loopbaan staat tot nu toe in het teken van de wooncrisis. Dat begon als trainee in het beleidsteam wonen van de gemeente Haarlem. Daarna ging ik werken bij Pré Wonen (met zo’n 8.000 woningen in Haarlem). En nu werk ik met veel plezier als adviseur bij een grote woningcorporatie in de Zaanstreek. Vorig jaar werkte ik daarnaast hard aan ons verkiezingsprogramma: ik was voorzitter van de programmacommissie. Last but zeker not least werd ik voor de tweede keer vader. In het dagelijks leven doe ik graag leuke dingen met mijn gezin en met vrienden.

Wie is je politieke idool en waarom?

Eigenlijk heb ik niet echt politieke idolen, maar er zijn natuurlijk wel politici die me inspireren. Hoe Frans Timmermans de Europese Green Deal sluit vind ik bewonderenswaardig. Zo knap om in een die ingewikkelde arena zo’n verregaande deal te sluiten. Door het schrijven aan het verkiezingsprogramma raakte ik ook steeds meer geïnspireerd door Marjolein Moorman (wethouder in Amsterdam) vanwege haar inzet voor eerlijke kansen in het onderwijs. Het zijn denk ik allebei mensen met een positieve grondhouding die hoge ambities stellen én waarmaken.

Waar ben je opgegroeid? Waar woon je nu?

Ik groeide op aan het Spaarne op de Hooimarkt en woonde daar tot ik negentien was. Dat was een onwijs leuke straat op een fantastische plek in de stad. Omdat ik gescheiden ouders heb woonde ik ook in de Bakkumstraat (zijstraat van de Zeilstraat) en in de Schouwtjeslaan op de grens tussen de Konninginnebuurt en Bosch en Vaart. Tijdens en na mijn studie woonde ik zeven jaar in Amsterdam. Net als veel vrienden van vroeger keerde ik daarna terug naar Haarlem. Met mijn vriendin ging ik (voor een torenhoge huur) wonen in de Van Zeggelenstraat in de Amsterdamse Buurt. We vonden Haarlem Oost enorm leuk om te wonen en verhuisden na een paar jaar naar de Zuiderpolder, waar we nu nog heel lekker wonen.

Waarom heb je voor de PvdA gekozen?

Dit jaar ben ik tien jaar lid van de PvdA. Ik werd lid toen ik sociologie studeerde. Daar kwam ik terecht in een omgeving met veel maatschappelijk betrokken en linkse jonge mensen. Zij staken me aan om ook politiek actief te worden. Ik werd lid van de PvdA omdat de geschiedenis van volkspartij me erg aansprak. De PvdA kon (en kan) allerlei soorten mensen met elkaar verbinden en dat vind ik belangrijk.

Wat is jouw favoriete plek in Haarlem

Sommige mensen vinden het een beetje vreemd, maar de gemeentelijke begraafplaats aan de Kleverlaan is mijn favoriete plek in Haarlem. Toen ik bij de gemeente als trainee aan de slag ging mocht ik er met allerlei dingen helpen. De plek vertelt enorm veel over Haarlem in de 19de en 20ste eeuw. Er liggen grootheden zoals Cornelis Outshoorn, de architect van het Paleis voor Volksvlijt en Van Loghem, de socialistische architect die zijn sporen naliet in de vroege Haarlemse volkshuisvesting (google hem maar). De landschapsontwerpen van de Zochers en Springer zijn fraai en op nog veel meer plekken in Haarlem zichtbaar. De duidelijke scheidingen op de begraafplaats tussen een protestants deel, een katholiek deel en een joods schiereiland, vertellen veel over de maatschappij van toen. Maar wat ik nog leuker vind is dat de beheerder die nu een paar jaar met pensioen is tientallen jaren lang talloze bijzondere bomen heeft geplant. Als die weer in bloei staan moet je er echt eens gaan kijken.

Waar kun je mij volgen?

Facebook: https://www.facebook.com/dion.heinis

Twitter: https://twitter.com/dionheinis

Instagram: https://www.instagram.com/dionheinis/

Mail: [email protected]