Door Artie Ramsodit op 16 maart 2014

PvdA wil maakindustrie versterken

De PvdA wil de maakindustrie in Haarlem versterken. Vrijdag 14 maart bracht de PvdA daarom een werkbezoek aan innovatieve bedrijven in de Waarderpolder. Na een bezoek aan de nieuwe brouwerij van Jopen Bier, die in mei wordt geopend, ging de PvdA in Maakzone/3D in gesprek met ondernemers en werknemers over de toekomst van de maakindustrie in de Waarderpolder.

In het MAAKZONE/3D, dat binnenkort wordt geopend, was er een speciale sessie met ondernemers en werknemers uit de Maakindustrie. Het pand aan de Oudeweg 93 in Waarderpolder (voorheen Spaarnelanden) is nu voor 5 jaar beschikbaar voor maakbedrijven en 3D-printen. De PvdA vindt dit een belangrijke eerste stap in het opbouwen en clusteren van kennis rondom 3D-printen in Haarlem. Daarmee kan Haarlem een positie innemen in de  Maakindustrie in de Metropoolregio Amsterdam.

Hans van Eeden, een van de initiatiefnemers van de MAAKZONE/3D, geeft aan dat ondernemers in de Maakindusrie welkom zijn om zich te vestigen in deze nieuwe MAAKZONE. Daarvoor komen diverse kleine en grotere units beschikbaar. Bedrijven hebben de kans samen te werken, expertise te bundelen en met elkaar nieuwe producten te ontwikkelen. Voorwaarde voor deelname is wel dat de bedrijven open staan voor contact met andere bedrijven en partners en dus ‘de deuren open zetten’. Ook moet er echt sprake zijn van ‘maken en ontwikkelen van producten’. Het moet geen opslagruimte worden. Ook openstaan voor onderwijs en het contact met scholieren en studenten is van belang.

Bruno Giebels, voorzitter van de Industriekring Haarlem (IKH), benadrukt dat 3D-printen een innovatie is waar veel bedrijven nu en in de toekomst mee te maken krijgen. Je wordt  door de mogelijkheden van 3D eigenaar van het productieproces en dat zorgt voor innovatie en wijzigingen in de productietechniek. Met name in de ontwikkeling en toepassing van 3D ziet hij kansen voor Haarlemse bedrijven om positie in te nemen.

Marleen Barth, fractievoorzitter van de PvdA in de Eerste Kamer, geeft aan dat de PvdA investering in topsectoren en het beroepsonderwijs van wezenlijk belang vind. Een start-up in de MAAKZONE/3D kan zich doorontwikkelen tot een onderdeel van topsectoren. Nederlanders zijn innovatief en creatief daar mogen we best trotser op zijn dan nu het geval is. Vaak zijn Nederlandse topproducten mondiaal bekend maar niet bekend of bemind op eigen bodem.

Ook wethouder Jan Nieuwenburg geeft aan dat trots kunnen zijn op wat we in Haarlem ontwerpen en maken. Met de investering in de 3D maakindustrie sluiten we aan bij de identiteit van Haarlem grafische stad. Door het niet-slopen van het oude pand van Spaarnelanden maar deze locatie beschikbaar te stellen faciliteren we de Maakindustrie. Hij constateert dat de Maakindustrie een boost krijgt door de aandacht voor 3D. Ook als het gaat om de schoolkeuze voor techniek. Voor de banen van de toekomst worden creativiteit en techniek cruciale vakken. Met dit initiatief stimuleren we de ingezette innovatie van onze Maakindustrie. Deze nieuwe ontwikkeling biedt bedrijven, maar ook het onderwijs veel kansen.

Niet alleen de maakindustrie ook de toekomst van de Waarderpolder komt aan bod. Volgens Bruno Giebels is de afgelopen jaren veel geïnvesteerd in de bereikbaarheid van de Waarderpolder. Het spreekwoordelijke een stoplicht tussen Schiphol en Haarlem blijft het streven. De Haarlemse beroepsbevolking is hoog opgeleid en nieuwsgierig. Ook is Haarlem is aantrekkelijk om te wonen. Dat maakt Haarlem een aantrekkelijke vestigingsplaats. Echter dat moet nog beter op de kaart komen. Dat vereist ook City Marketing van het bedrijventerrein waardepolder vanuit de gemeente.

Jan Nieuwenburg stelt dat door goede bereikbaarheid, minder regels en goed opgeleid personeel de Waarderpolder aantrekkelijk is en blijft voor ondernemers en hun klanten. De noodzakelijke aanpassingen aan de Oostelijke Randweg worden uitgevoerd. We stellen de Waarderbrug open voor autoverkeer in beide richtingen. Ook investeren in een goed vestigingsklimaat en een betere aansluiting tussen het onderwijsaanbod in Haarlem en de behoeften van Haarlems ondernemers is van belang. Bijvoorbeeld als het gaat om de Maakindustrie. Waarderpolder als vestigingsplaats vereist ook rechtszekerheid voor de bedrijven. Daarom is de PvdA tegen wonen in de waardepolder omdat dit ondernemers en bedrijven in de Waarderpolder beperkt.

kruk-pakket      kruk

Artie Ramsodit

Artie Ramsodit

“Sociaal-democratie in Haarlem is  voor mij een ongedeelde stad. Gelijke kansen voor onderwijs, werk en wonen  voor iedere Haarlemmer. Een sociaal vangnet voor iedereen die dat nodig heeft. Samenleven in gezonde en veilige wijken.” kandidaat 4 GR2014 “Inmiddels ben ik bijna vier jaar raadslid. Het is een eer om dienstbaar te zijn aan Haarlem als

Meer over Artie Ramsodit