Vaccinatie van Ouderen

9 februari 2021

De PvdA Haarlem heeft de burgemeester afgelopen week gevraagd of hij kans ziet te bevorderen dat de vaccinatie van Haarlemse ouderen bij de huisarts kan plaatsvinden, in plaats van op Schiphol. De omstandigheden op Schiphol zijn namelijk erbarmelijk. Ook omdat er nog geen Haarlemse vaccinatiestraat beschikbaar is voor alle inwoners, waar de ouderen dan nu heen hadden gekund. Eerder had de burgemeester al toegezegd zich voor een eigen vaccinatiestraat te zullen inspannen.

Dit was de vraag van raadslid Isabelle Wisse op 4 februari:

“Het is inmiddels landelijk nieuws onder welke omstandigheden ouderen (90+, 85+) uit Haarlem en Zuid-Kennemerland bij P4 op Schiphol tegen corona worden gevaccineerd:

  • lange wachtrijen in de regen;
  • 200 mensen hutje mutje onder een tentdak;
  • te weinig, te laat of geen stoelen en rolstoelen;
  • mensen die van hun stokje gaan vanwege het lange wachten;
  • mensen die zelfs onverrichterzake huiswaarts keren …

 Deze weinig mobiele, hoogbejaarde mensen zouden volgens het RIVM en de GGD bij hun huisarts terecht kunnen … maar dat blijkt in Haarlem nog geenszins het geval. 

  • Wat gaat de burgemeester doen aan deze erbarmelijke omstandigheden voor deze juist kwetsbaarste groep inwoners die nu aan de beurt is?
  • Op welke termijn kunnen onze 85 en 90+ers wèl voor vaccinatie naar de huisarts?
  • En wat is de status van de lobby voor een eigen Haarlemse vaccinatiestraat?”

De burgemeester antwoordde de vragen terecht te vinden maar het is volgens hem nog niet duidelijk wanneer ouderen bij de eigen huisarts terecht kunnen. En: Aan de (eventuele) Haarlemse vaccinatiestraat wordt gewerkt, maar daarover is nu nog geen concrete informatie te geven.

Het huidige winterweer maakt het ondertussen des te meer noodzakelijk dat er dicht bij huis (bijvoorbeeld met een mobiel team) geprikt kan worden. Afgelopen zondag reden de treinen niet, waren alle priklocaties gesloten, en deze week moeten er 40.000 vaccinaties worden omgeboekt.

Bij Buitenhof noemde viroloog Goudsmit het landelijk coronabeleid “falend”. Het is nooit te laat voor de minister van Volksgezondheid om, net als destijds het geval was bij de Mexicaanse griep, Defensie in te schakelen. Om het logistieke deel van de coronabestrijding, waar deze blog ook op ziet, over te nemen. Dan komen mobiele vaccinatieteams en meer lokale vaccinatiestraten wellicht sneller van de grond.

Update 12 februari: vandaag kwam er goed nieuws. Volgens de burgemeester is er inderdaad zicht op een Haarlemse vaccinatiestraat. Daar kunnen hopelijk ook de ouderen uit Haarlem en omgeving snel terecht.