31 oktober 2021

Publieke verantwoordingsplicht Raden van Toezicht

Kort geleden bleek er na Kenter wederom een instelling voor jeugdhulp in de financiële problemen te zijn gekomen. Het ging deze keer om Levvel5. Deze instelling biedt onder andere in Driehuis cruciale zorg voor jeugdigen met een licht verstandelijke beperking. Bij dit type berichten gaat natuurlijk altijd de eerste zorg uit naar het lot van de betrokken cliënten. Voor zover ons bekend is daar in ieder geval tijdelijk een oplossing voor gevonden.

Om een faillissement te voorkomen is vanuit de deelnemende gemeenten een extra budget nodig van 4 tot 8 miljoen. Voor Haarlem alleen al is het prijskaartje circa 400.000 euro.

Dat gaan we bijpassen. Wel heeft de PvdA-fractie de vraag op tafel gelegd hoe het interne toezicht bij de instelling heeft gefunctioneerd. Immers, er zijn bij dit type instellingen altijd Raden van Toezicht of Commissarissen met mensen die tegen een redelijke vergoeding toezicht moeten houden op een gezonde gang van zaken binnen de instelling. Hebben die wel op tijd aan de bel getrokken? Hebben ze alles gedaan om te voorkomen dat de rekening weer bij de overheid terecht komt?

Wij vinden dat deze Raden ook publiekelijk verantwoording moeten afleggen, of dat nu wettelijk vereist is of niet.

Daarom hebben wij samen met Groen Links, CDA en Trots Haarlem een motie opgesteld waarin we het College oproepen zich een beeld te vormen van het functioneren van deze Raad en deze Raad op te roepen een schriftelijke verklaring af te geven over de gerezen problemen inclusief een reflectie op het eigen optreden in deze.

Deze motie is met grote meerderheid aangenomen in de Raadsvergadering van 14 oktober jongstleden. Wethouder Botter gaf aan naar de geest van de motie te gaan handelen en de Raad over de resultaten daarvan te informeren.