Horrorflat Zijlweg 245: wordt het er echt beter?
Vorige week was een tweede uitzending van BOOS over de pandjesbaas Marcel van Hooijdonk en de huurmisstanden aan de Zijlweg 245. Het pand is jaren verwaarloosd en huurders klagen over intimidatie, het (illegaal) vragen van sleutelgeld en andere ernstige misstanden. Dit jaar kwam er een bedwantsenuitbraak bij, die op een waardeloze manier werd bestreden. Veel huurders vertrokken hals over kop, vaak naar een slechte en onzekere alternatieve woonoplossing. Over deze uitbraak en over de andere misstanden maakte Haarlem105 een nieuwsitem. In juni vroegen de Actiepartij, VVD Haarlem en PvdA Haarlem aan het college om in te grijpen.
Hoe heeft het zo ver kunnen komen?
Het was niet de eerste keer dat de politiek vroeg om actie. En ook niet de eerste keer dat er aandacht van de media was voor de misstanden in het pand. In 2016 berichtte Hart van Nederland en het Haarlems Dagblad over misstanden in het pand. De ChristenUnie stelde er toen vragen over aan het college. Nog geen twee jaar later maakte NH Nieuws naar aanleiding van klachten een nieuwsitem over de opstapelende problemen in het pand. Daarna, in januari 2019, maakte het Haarlems Dagblad opnieuw een artikel over het achterstallig onderhoud. Daarop stelde PvdA Haarlem vragen over aan het college. Die vragen leidden uiteindelijk tot een aangenomen motie om een verhuurdervergunning in te voeren in Haarlem. De bedoeling was om de verhuurdervergunning in 2021 in te voeren, maar door continue vertraging van de Wet goed verhuurderschap is dit nog steeds niet mogelijk. Volgens de laatste planning wordt de wet begin 2023 behandeld in de Tweede Kamer.
Wat kan de gemeente wel doen?
In de vragen die we in juni stelden vroegen we om in afwachting van de Wet goed verhuurderschap al in te grijpen. Door het zomerreces liet de beantwoording langer dan normaal op zich wachten. Het lukte daarom pas om de vragen in de raadscommissie van september te bespreken. Nadat een aantal (oud)bewoners daar uitstekend inspraken veroordeelde de gemeenteraad unaniem de misstanden. Ook burgemeester Jos Wienen sprak van een afschuwelijke situatie. Tegelijkertijd gaf hij aan dat de gemeente zonder wettelijke basis niet zomaar kan ingrijpen. Een aantal andere acties waren wel mogelijk:
- In gesprek met de eigenaar en beheerder;
- Een brandveiligheidsinspectie laten uitvoeren;
- Huurders actief benaderen door !WOON.
Twee weken na de vergadering maakte BOOS de eerste uitzending over Zijlweg 245 en Marcel van Hooijdonk. Ook verschenen er artikelen van NH Nieuws en Haarlems Dagblad. Dit verhoogde ongetwijfeld de druk op de eigenaar, beheerder en verhuurder.
De acties die nu genomen worden
Twee weken geleden stuurde het college een brief aan de gemeenteraad met de acties die sinds de commissievergadering in september zijn genomen. Drie weken na de commissievergadering vond er een gesprek plaats met de eigenaar (Egeria), de verhuurder (SVU), de beheerder (Van Der Huizen). In dat gesprek gaf de eigenaar aan de verhuurder en beheerder te hebben gesommeerd orde op zaken te stellen. Er werden twee afspraken gemaakt:
- Er wordt een bestrijdingsplan tegen de bedwantsen uitgevoerd, waarbij de kamers worden gestript en opnieuw worden opgebouwd.
- De communicatie met huurders wordt verbeterd. Er komt een wekelijks inloopspreekuur en ‘’onduidelijkheid’’ over de servicekosten en opzegtermijn wordt weggenomen.
Tijdens het gesprek werd ook een brandveiligheidsinspectie aangekondigd, die ook in oktober plaatsvond. Ook huurdersondersteuner !WOON bracht een bezoek aan het pand.
Deze week volgt een gezamenlijke schouw, waarbij gemeente, eigenaar, verhuurder en beheerder de situatie ter plekke gaan bekijken.
Wordt het echt beter?
Het college geeft in de brief aan de gemeenteraad aan dat het beheer in en rondom het complex een punt van aandacht blijft. Dat is nog erg mild uitgedrukt. Presentator Tim Hofman vertelde in de tweede uitzending dat er nog weinig tot niks is gebeurt. Wij durven er niet op te vertrouwen dat de misstanden nu definitief zijn opgelost en zullen daarom dit dossier aandachtig blijven volgen. Ondanks dat de gemeente nu hard werkt aan oplossingen is het voor ons in ieder geval duidelijk dat de gemeente niet goed is uitgerust om huurders te beschermen tegen foute pandjesbazen. De Wet goed verhuurderschap hebben we keihard nodig!