Cultuurdossier: De Schuur gaat uitbreiden

Door Dion Heinis op 24 juni 2023

De Haarlemse gemeenteraad neemt de komende tijd belangrijke besluiten over cultuur. Daarover schrijven we een korte serie artikelen voor onze website. Dit artikel gaat over de uitbreiding van De Schuur.

De Schuur is een belangrijke plek in de stad en heeft jarenlang goed gedraaid. De bioscoopstoelen waren in vergelijking met andere bioscopen heel goed bezet. Door de komst van extra filmzalen in Haarlem ontstond er een financieel tekort. De verwachting is dat er – zonder ingrijpen – een structureel financieel tekort ontstaat van ongeveer een half miljoen euro per jaar. Om dit tekort zoveel mogelijk te verkleinen deed de Schuur een voorstel om uit te breiden.

Het uitbreidingsvoorstel

De Schuur deed het voorstel om met twee zalen uit te breiden: een filmzaal met zeventig stoelen en een multifunctionele zaal met zestig stoelen. Door de uitbreiding moet het aantal filmbezoeken zich gaan herstellen. De kosten voor de uitbreiding zijn begroot op 2,5 miljoen euro.

Zorgvuldige toetsing

Het failliet laten gaan van de Schuur was voor de PvdA geen optie, maar we waren niet direct overtuigd van het uitbreidingsvoorstel. Als het gaat om film is het speelveld de laatste jaren enorm veranderd in Haarlem. Kinepolis en de Filmkoepel openden, er kwam een pandemie en streamingdiensten rukten op. Was dit dan de slimste investering op dit moment? Door de uiteindelijke onderbouwing van het voorstel en de manier waarop het met een second opinion door de gemeente is getoetst is dat veranderd. Het geeft ons genoeg vertrouwen om groen licht te geven voor de investering. In een conservatief scenario is de investering er één die we in zo’n tien jaar kunnen terugverdienen.

Betere Schuur

Maar het gaat niet alleen om geld. Door te investeren kiezen we ook voor een nog betere Schuur met nog meer waarde voor de stad. Dat geeft de echte doorslag voor ons. De extra ruimten geven ook ruimte aan onder andere talentontwikkeling, educatieve activiteiten voor podiumkunsten en voor debat. Voor dat laatste zouden wij ook graag een goede samenwerking met de Pletterij zien. Met een aantal partijen dienden we een motie in om de samenwerking verder te onderzoeken.

Plan B

Dan toch nog even terug naar het veranderde speelveld. Er zijn nog onzekerheden. Het filmbezoek lijkt zich na corona goed te herstellen, maar zeker is het niet. Daarom vroegen we ook om na te denken over een plan B, waarin de ruimte op een andere manier wordt ingezet.

Hoe we dit gaan betalen

Het college stelde voor om de kosten van de uitbreiding te betalen uit een post die bestemd was voor de uitbreiding van (kleine) cultuurlocaties. Een groep van zestien kleinere culturele organisaties verzette zich hiertegen. Deze organisaties vonden het pijnlijk dat dit voorstel ten koste zou gaan van de langgewenste en broodnodige investeringsruimte voor kleinere en nieuwe culturele organisaties. Nadat we een brandbrief ontvingen gingen we op initiatief van D66 met een grote groep fracties met de organisaties in gesprek. Op dat moment was net bekend geworden dat in de kadernota van de gemeente is voorgesteld om de middelen voor cultuurlocaties met 2,5 miljoen te verhogen, waardoor de uitbreiding van de Schuur niet ten koste gaat van de investeringsruimte voor (kleine) cultuurlocaties. De kadernota wordt tijdens twee vergaderingen op 10 en 13 juli behandeld.

Dion Heinis

Dion Heinis

Waar zet jij je voor in als raadslid? Veel van waar ik me voor inzet heeft te maken met het oplossen van de wooncrisis en de klimaatcrisis. Veel mensen in mijn omgeving zijn door de torenhoge prijzen en ellenlange wachttijden Haarlem uitgeduwd. Ik wil bijdragen aan onze ambitie om tot en met 2030 (in negen

Meer over Dion Heinis