Door op 11 maart 2015

Binnen jaar snel internet in heel Haarlem

Haarlem krijgt binnen een jaar snel internet van breedbandkwaliteit in de gehele stad. Dat heeft PvdA-wethouder Joyce Langenacker afgesproken met KPN en Reggefiber. Daarnaast zal komende jaren het kopernet worden vervangen door glasvezel, te beginnen in Haarlem-Noord en bij nieuwbouw.

De PvdA maakt zich al een aantal jaar hard voor sneller internet in Haarlem. Dat is goed voor bewoners en onze economie, maar biedt bijvoorbeeld ook nieuwe mogelijkheden voor betere zorg aan huis. Samen met de initiatiefnemers van het burgerinitiatief Haarlem op Glasvezel en o.a. D66 en VVD in de gemeenteraad pleiten wij voor glasvezel in de gehele stad. In één keer helemaal overstappen op glasvezel blijkt helaas onhaalbaar, maar dankzij een nieuwe techniek krijgt de hele stad in de tussentijd toch al sneller internet. Haarlem functioneert daarvoor als proeftuin.

Met deze overeenkomst krijgt heel Haarlem binnen een jaar internet met een bandbreedte van minimaal 100 Mb/s. Dat is vijf keer hoger dan nu in grote delen van de stad het geval is. Daarnaast wordt het koper komende jaren langzaam vervangen door glasvezel. Vanaf volgend jaar gebeurt dit al in grote delen van Haarlem Noord en Spaarndam-West en bij alle nieuwbouwprojecten in de stad.

Een paar maanden geleden stelde de PvdA nog vragen over glasvezel in de Waarderpolder. De PvdA blijft pleiten om ook bedrijven daar sneller internet te bieden. Dat is goed voor de werkgelegenheid en innovatie in onze stad.