De gemeenteraad heeft op dinsdag 26 oktober ingestemd met de motie van de PvdA “Plan van aanpak lage energielabels”.
Op dit moment worden we keihard geconfronteerd met de gevolgen van de wooncrisis en de klimaatcrisis. We hebben te weinig duurzame energie waardoor we afhankelijk zijn van dure fossiele energie.
De sociale sector is de verhuurderheffing opgelegd én nog altijd niet afgeschaft, hierdoor is jarenlang te weinig geïnvesteerd in het opknappen en verduurzamen van sociale huurwoningen
De gevolgen hiervan zijn nu duidelijk zichtbaar. De energieprijzen knallen door het dak en er zijn in Haarlem circa 4.000 corporatiewoningen met een laag energielabel. Deze huurders – vaak met een laag inkomen – worden nu extra geconfronteerd met de stijgende energieprijzen. Extra vasten lasten die Haarlemse huurders niet op kunnen brengen. Aan het eind van de maand hebben zij wel maand, maar geen geld.
Hoe gaan we dit oplossen?
Voor 2022 moeten door het rijk huishoudens gecompenseerd worden voor de stijgende energiekosten.
Voor de komende jaren moeten we lokaal met de woningcorporaties kijken hoe we alle woningen met een laag label kunnen opknappen. De motie vraagt hiervoor een plan van aanpak te maken en te onderzoeken wat hiervoor nodig is. Mocht er te weinig middelen zijn – als de verhuurderheffing de komende maanden niet wordt afgeschaft – moeten we lokaal onderzoeken hoe we de woningen kunnen opknappen.
In dit plan moeten we aansluiten bij al bestaande verduurzamingsplannen. Zodat bijvoorbeeld de woningen in Meerwijk het benodigde energielabel hebben om aan te sluiten bij een mogelijke warmtenet.
De ambitie van nul woningen met een laag label over vijf jaar is ambitieus. In de prestatie afspraken staat dat we van 4,000 naar circa 2,000 woningen met een laag label gaan. Maar onze huurders vragen om ambitie, want anders zullen jaar op jaar geconfronteerd worden met hoge energieprijzen en woningen van slechte kwaliteit.
De motie “Plan van aanpak lage energielabels” werd mede ingediend door Groenlinks, SP, Jouw Haarlem, Actiepartij en Christenunie. OPH stemde ook voor de motie. Overige partijen stemden tegen.
Verder heeft de PvdA twee moties van Jouw Haarlem mede ingediend om de verkoop en liberalisatie van sociale huur zo veel mogelijk te beperken en de opkoopbescherming om beleggers en speculanten aan banden te leggen zo snel mogelijk in te voeren (1 januari as). Beide moties werden aangenomen.