Door Artie Ramsodit op 30 december 2014

Moeders in detentie; kindcheck door Coördinatiepunt Nazorg

Kinderen mogen nooit het slachtoffer worden van de misstappen van hun ouders. Daarom vindt de PvdA het belangrijk dat de zorg voor kinderen van wie de moeder een gevangenisstraf heeft gekregen goed geregeld is. Inmiddels zijn de vragen van de PvdA hierover beantwoord. 

Er blijkt een coördinatiepunt Nazorg te zijn, alleen dat is nog onvoldoende bekend binnen de front-Office van de gemeente.

Twee jaar geleden was de landelijke afspraak gemaakt dat elke gemeente een contactpersoon zou hebben voor ouders en kinderen bij detentie. Uit een belrondje door een ‘mystery guest’, opzet door de het Haarlemse kamerlid Marith Rebel, blijkt dat van de vijftig gemeenten maar één dit goed geregeld heeft. De mystery guest Chantal gaat over 4 maanden in detentie en wil advies hoe het moet met de kinderen. Met deze vraag belde zij de gemeenten.

Ook Haarlem is gebeld door de PvdA met de vraag van Chantal. Chantal werd hier doorverwezen naar jeugdzorg. In plaats daarvan zou de nazorgcoördinator van de gemeente benaderd moeten worden, die hier volgens de landelijke afspraken verantwoordelijk voor zou moeten zijn. In Haarlem is bovendien de Koepelgevangenis en dat maakt de gedetineerden Haarlemmers. Kinderen tot twaalf jaar kunnen daar alleen op bezoek bij hun moeder of vader onder begeleiding van een volwassene.

Veilig zijn en een thuis hebben als je moeder wordt weggerukt uit je leven is echt noodzakelijk. Op dit moment weten we niet hoe het in Haarlem geregeld is als ouders of andere betrokkenen de gemeente benaderen met de vraag hoe het nu met de kinderen moet als de vader of moeder in detentie zit.

Ik heb wethouder jeugd Merijn Snoek gevraagd hoe het in Haarlem is geregeld en hoe het beter kan. Als vrouwen zelf naar de gemeente bellen zouden ze eigenlijk in contact moeten worden gebracht met het veiligheidshuis. Daar is sinds 2010 is de coördinatie voor Nazorg regionaal ondergebracht. In de casus Chantal werd daar echter niet naar doorverwezen. De interne communicatie binnen de gemeente kan dus beter. de wethouder heeft toegezegd daarop toe te zien.

Op het coördinatiepunt Nazorg bij het Veiligheidshuis komen dagelijks alle meldingen van detenties van Haarlemse burgers binnen, de zogenaamde eerste-dags-meldingen. Vervolgens worden hier alle zaken geregeld rondom detentie, nazorg en re-integratie van gedetineerden. Dit Coördinatiepunt Nazorg krijgt een aantal weken voor de start van de detentie een melding met het verzoek tot een zogenaamde kindcheck. Op deze manier is er genoeg tijd om voor de detentie de zorg voor de kinderen te borgen, indien dit nodig is. Voor vrouwen die gearresteerd en direct in detentie gaan doet de politie deze kindcheck. Als de vrouwen in de gevangenis aankomen controleert het Coördinatiepunt Nazorg nogmaals hoe de zorg voor de kinderen is geregeld.

 

Artie Ramsodit

Artie Ramsodit

“Sociaal-democratie in Haarlem is  voor mij een ongedeelde stad. Gelijke kansen voor onderwijs, werk en wonen  voor iedere Haarlemmer. Een sociaal vangnet voor iedereen die dat nodig heeft. Samenleven in gezonde en veilige wijken.” kandidaat 4 GR2014 “Inmiddels ben ik bijna vier jaar raadslid. Het is een eer om dienstbaar te zijn aan Haarlem als

Meer over Artie Ramsodit