Peperdure woningen en ellenlange wachttijden in Haarlem zorgen ervoor dat Haarlemmers vaker te duur wonen, vaker de stad worden uitgedrukt, dat jongeren langer thuis blijven wonen en dat meer Haarlemmers dakloos raken. De gemeente Haarlem werkt aan een nieuwe woonvisie, met oplossingen voor deze problemen. Met deze woonvisie geeft de gemeente richting aan het woonbeleid tot 2030. Het is daarmee een belangrijk stuk, dat beslissend kan zijn in de zoektocht naar een fijne en betaalbare woning in Haarlem. De concept-woonvisie is op 16 december vrijgegeven voor inspraak. De PvdA Haarlem roept jonge woningzoekenden, starters en spoedzoekers op om hun stem te laten horen.
Uitgewoond in Kennemerland
Kort geleden organiseerden wij het debat ‘Uitgewoond in Kennemerland’ over wat de problemen op de woningmarkt voor jonge woningzoekenden betekenen (het debat is via deze link terug te zien). Tijdens het debat werd een belangrijke oproep gedaan door José Woldberg van woningcorporatie Elan Wonen:
‘Zorg dat jullie je als jonge woningzoekenden verenigen. Want jullie concurreren met anderen die wel verenigd zijn.’
Zo zijn huurders verenigd in de samenwerkende huurdersorganisaties en ouderen in de ANBO. Zij hebben een stem in de lokale politiek, terwijl jonge woningzoekenden en starters dit nauwelijks hebben.
De plek van jonge woningzoekenden in de concept-woonvisie
In de concept-woonvisie staat dat de gemeente zich wil (blijven) inzetten om de kansen voor starters te vergroten, maar ook dat er de afgelopen jaren minder woningen voor jonge huishoudens en starters beschikbaar waren door stijgende prijzen en langere wachttijden.
Bij het lezen van wat de gemeente de komende jaren precies gaat doen valt op dat het veel gaat over onderzoeken, verkennen, informeren en in de gaten houden. Verder is deze kop veelzeggend: ‘Nieuwe concepten leiden mogelijk tot meer aanbod’. Als het bijvoorbeeld gaat over ouderen is de inzet veel preciezer geformuleerd:
‘Er komen tot 2030 minimaal 3.000 gelijkvloerse woningen bij, waarvan 600 in geclusterde vorm’ (Concept-woonvisie pp. 34).
Meer in het algemeen blijft de gemeente in de concept-woonvisie wel fors inzetten op nieuwbouw:
‘Om aan een groot deel van de huidige en toekomstige vraag te kunnen voldoen, worden in de periode 2020 tot 2030 8.000 tot 10.000 woningen toegevoegd, waarvan 3.200 tot 4.000 sociale huurwoningen’ (Concept-woonvisie pp. 8).
De vraag is of de gemeente hiermee genoeg doet voor jonge woningzoekenden, starters en spoedzoekers.
Denk mee!
De inspraakperiode voor de woonvisie loopt tot en met 27 januari 2021. Tijdens deze periode kunnen Haarlemmers en andere belanghebbenden een reactie geven op de concept-woonvisie. Wij roepen jonge woningzoekenden, starters en spoedzoekers uit om dit te doen! Dit kun je doen door jouw ideeën te sturen als inspraakreactie naar het e-mailadres [email protected]. Bij de vaststelling van de woonvisie door de gemeenteraad wordt aangegeven wat met de ingediende inspraakreacties is gebeurd.
Ook nodigen wij hen uit om met ons met de PvdA mee te denken over hoe de woonvisie nog beter kan. Op dinsdag 19 januari om 20.00 uur organiseren we hiervoor een digitale bijeenkomst. Meld je aan via een mailtje naar [email protected].
Aarzel niet om contact op te nemen!
Maarten Wiedemeijer en Dion Heinis