Eerste helft 2023: 484 nieuwe woningen opgeleverd in Haarlem en nog veel in aanbouw
In de eerste helft van 2023 zijn in Haarlem – volgens voorlopige cijfers van het CBS – 305 nieuwbouwwoningen opgeleverd. Dat zijn nu al meer nieuwbouwwoningen dan in heel 2022. Naast nieuwbouwwoningen waren er in de eerste helft van 2023 179 overige toevoegingen van woningen, bijvoorbeeld na transformatie. Omdat er ook wat onttrekkingen waren groeide Haarlem per saldo met 437 woningen.
Groei Haarlem woningvoorraad per kwartaal q2 2013 – q2 2023
Bron: CBS, eigen bewerking naar voorbeeld van Nul20
Veel opleveringen verwacht in 2023 en 2024
De gemeente verwacht in 2023 en 2024 in totaal zo’n 2.300 woningen op te leveren (bron). Daarmee zijn het goede bouwjaren. Vooral in Schalkwijk Midden en daarbij in de buurt komen nu veel projecten tot oplevering. Dit zijn een aantal voorbeelden:
- Silva is een nieuw appartementencomplex met 131 huurwoningen in de vrije sector. Alle woningen zijn er verhuurd (bron).
- Elements bestaat uit 298 woningen. In twee gebouwen worden 190 huurwoningen in de vrije sector verhuurd. Op het moment van schrijven zijn nog 69 van de 190 woningen niet verhuurd (bron).
- Vlakbij Schalkwijk Midden ging begin dit jaar het project Haave met 61 huurwoningen in de verhuur. Alle woningen zijn er verhuurd (bron).
- Vlakbij Schalkwijk Midden aan de Schipholweg 1 nadert het appartementencomplex Link met 90 middenhuurwoningen ook de opleverdatum. De verhuur is er inmiddels gestart (bron).
Het valt op er op dit moment heel veel nieuwe huurwoningen in de vrije sector worden verhuurd aan de oostkant van het Spaarne. Om de woningen te verhuren moeten verhuurders meer uit de kast halen, lijkt het. Zo wordt er nu een gratis maand huur aangeboden voor woningen in Elements.
De verhuurbaarheid van huurwoningen in de vrije sector blijven we als fractie kritisch volgen. Het regionale woonwensenonderzoek laat zien dat huren in de vrije sector voor veel woningzoekenden een noodoplossing is.
‘’Veel woningzoekenden gebruiken de vrije sector als tijdelijke oplossing, omdat zij geen woning kunnen kopen en geen sociale huurwoning kunnen krijgen. Maar liefst de helft van de huurders in de particuliere vrije sector wil binnen twee jaar verhuizen. Belangrijkste redenen zijn de hoge huren en hun wens om te kopen.’’ (Bron.)
In het najaar van 2022 stelde de gemeenteraad nieuwe spelregels vast. Daarin is voor de geambieerde 40% woningen in het middensegment een voorkeur opgenomen voor koop in plaats van huur, omdat dit beter bij de woonbehoefte past (bron). Toch biedt deze keuze weer een nieuwe uitdaging om de woningen op langere termijn betaalbaar te houden.
40-40-20
De ambitie van de gemeente Haarlem is om tot en met 2030 10.000 woningen op te leveren, waarvan 40 procent sociale huur en 40 procent in het middensegment. We zien tot nu vooral opleveringen in het middeldure en dure segment, maar de Haarlemse woningcorporaties zijn ook druk bezig met ontwikkelingen en een aantal grote projecten zijn nu in aanbouw.
- Tussen de Schipholweg en de J.J. Hamelinkstraat bouwt Elan Wonen 297 woningen, waarvan 198 sociale huurwoningen. De eerste woningen worden eind 2023 opgeleverd (bron).
- Aan de De Bazellaan in Parkwijk bouwt Pré Wonen een appartementencomplex met 103 sociale huurwoningen. De oplevering is gepland in de zomer van 2024 (bron).
- In het project De Schrijvers in Delftwijk bouwt Pré Wonen 280 appartementen. Waarschijnlijk is het 1ewoongebouw eind 2024 klaar, het laatste blok begin 2025 (bron).
Daarnaast zijn verschillende projecten met sociale huurwoningen al ver gevorderd en kan de bouw snel beginnen. Maar dit levert vooral sociale huurwoningen op in 2024 en daarna.
Zorgen over de bouwambitie op iets langere termijn
De prognose voor de korte termijn ziet er best goed uit. Toch zijn er grote zorgen over of we de geambieerde 10.000 woningen op tijd realiseren. Als woningbouwplannen in het scenario ‘’zwaar weer’’ te veel vertragen maken we de ambitie naar verwachting niet waar, werd geconstateerd in de Rapportage Woningbouw 2023. Dit komt door een samenloop van factoren zoals gestegen rentes, stijgende bouwkosten, schaarste van bouwmaterialen, onduidelijkheid over de Wet betaalbare huur en vraaguitval bij koopwoningen in de nieuwbouw (bron). Maar, zoals ook Hugo de Jonge regelmatig zegt: bij tegenwind moet je niet meteen van je fiets stappen, maar harder trappen. De gemeente neemt actie om een bouwdip te voorkomen. Zo is er sinds kort een wekelijks sturingsoverleg en bereidt de gemeente zich voor op de start-bouwimpuls van het Rijk.
Motie voorkom een Haarlemse bouwdip
In de kadernota is ook extra geld vrijgemaakt om te voorkomen dat projecten vertragen of uitvallen. Bij de behandeling van de kadernota dienden wij samen met D66 en Actiepartij een motie in om een Haarlemse bouwdip te voorkomen. De motie roept op om inzichtelijk te maken welke investeringen de komende jaren mogelijk nodig zijn om de woningbouwambities waar te maken. Voor de vaststelling van de programmabegroting behandelen we dit in de raadscommissie Ontwikkeling. Zo kunnen we tot een voorstel komen voor een groter doorbouwfonds in de begroting. De motie werd heel breed gesteund. Alleen Forum voor Democratie, BVNL en Trots Haarlem stemden tegen.
Het wordt een spannend nieuw politiek seizoen op het woningbouwdossier!