Door op 15 september 2013

Teyler College

Het was een zware bevalling, met een kind dat veel te laat geboren is. Maar het onderzoek naar de teloorgang van het Teyler College ligt er eindelijk. Ik deel de  conclusie uit het artikel van 10 september in het Haarlems Dagblad: het Teyler College heeft nooit een eerlijke kans gehad. Een trieste maar feitelijk juiste conclusie. We mogen ons echter hier niet zomaar bij deze conclusie neerleggen. We zijn het aan onszelf en aan Schalkwijk verplicht om te blijven kijken naar de mogelijkheden voor een brede middelbare school in dit stadsdeel. Uiteraard lerend van de fouten die in het verleden gemaakt zijn.

Vrijwel iedereen krijgt ervan langs van onderzoeker Koos van Dijken van Platform 31. Ten eerste het bestuur van Dunamare dat door de toenmalige fusie in 2005 en 2006 zo in beslag werd genomen waardoor er minder aandacht was voor het net gestarte Teyler College. Een overspannen rector, die ook nog eens een relatie met een bestuurslid had, hetgeen de sfeer op de school niet ten goede kwam. De rol van de medezeggenschapsraad die niet goed uit de verf is gekomen.

De gemeente die een weinig integraal en samenhangend beleid op Schalkwijk had. Geen nieuwbouw voor het Teyler College en een onaantrekkelijke en tijdelijke locatie. Slechte communicatie.

Maar ook externe factoren worden genoemd, zoals nieuwbouwprojecten die door de economische crisis stokten of helemaal niet doorgingen. Stagnatie van de verjonging van Schalkwijk. Andere schoolbesturen die niet bereid waren Teyler te hulp te schieten. Het negatieve imago van het stadsdeel en van de school zelf werkten ook niet mee. Ook de gemeenteraad krijgt een veeg uit de pan.

Maar er worden ook een aantal positieve punten genoemd. Waar anderen verstek lieten gaan, was Dunamare wel bereid om haar nek uit te steken en een school in Schalkwijk te starten. Met, en daar is iedereen van overtuigd, alle goede bedoelingen.

De docenten van het eerste uur verdienen alle lof, met idealisme, een enorme inzet en goed gekozen profielen die bij de scholieren aansloegen. Het Teyler was een gemengde school waar leerlingen met elkaar optrokken op basis van gedeelde interesses en niet op basis van gedeelde afkomst.

Ook is het goed dat door de vasthoudendheid van enkelingen er nu door Dunamare serieus met medezeggenschap wordt omgegaan en dat er aangaande de BRIN nummering een wetswijziging is gekomen. En het is dankzij deze vasthoudendheid dat er eindelijk een goed onderzoek ligt. We kunnen nu alles een plek geven. Het is natuurlijk wel hard dat de school inmiddels gesloten is.