Gister waagden de eerste schaatsers in onze regio zich op natuurijs. Het is natuurlijk een fantastisch vooruitzicht, dat we in Haarlem mogelijk kunnen schaatsen op natuurijs. Zeker na al dat binnen zitten tijdens de lockdown en na de voorgaande zachte winters waarin schaatsen niet kon.
Sinds de winterkou haar intrede deed, buitelen gemeenten over elkaar heen met berichten dat ze natuurschaatsen in coronatijd willen aanmoedigen, juist willen ontmoedigen, of extra toezicht willen houden, door bijvoorbeeld een corona-coördinator aan te stellen.
De sneeuwpret sinds dit weekeinde heeft geleid tot allerlei beperkende coronamaatregelen in gemeenten en natuurgebieden om ons heen. De burgemeester van Bloemendaal verbood het sleeën vanaf het Kopje van Bloemendaal. Beheerders van natuurgebieden wezen naar andere locaties waar gesleed kan worden en sloten hun parkeerterrein af. De rijksoverheid gaf instructies hoe sneeuwbalgevechten te voeren in coronatijd.
Bij het vragenuur komende donderdag in de gemeenteraad vraagt de PvdA Haarlem aan de burgemeester om duidelijkheid hoe hij om wil gaan met ijspret in coronatijd. Komt de veiligheidsregio tot eenduidig beleid?
Tegelijkertijd stelt de PvdA Haarlem een vraag over een eventuele ophoging van het aantal bezoekers per uur op de IJsbaan Haarlem (van 100 naar 125, zoals in Utrecht), gedurende de lockdown.
Wordt vervolgd, na beantwoording door de burgemeester, bij het vragenuur van aanstaande donderdag.
Update 12 februari:
Gisteravond deelde de burgemeester zijn “(corona)maatregelen ijspret” met de gemeentelijk commissie Bestuur. De situatie rond natuurijs komt hierop neer dat schaatsen op natuurijs is toegestaan omdat het buitensport betreft. Wedstrijden en toertochten zijn verboden om dit als evenementen worden beschouw. Uiteraard gelden de heersende RIVM-maatregelen ook op het ijs. Er dient daarom toezicht te zijn op het aantal mensen dat tegelijkertijd op het ijs staat. Tijdslots en bloktijden helpen de hoeveelheid mensen op het ijs te reguleren, en daarmee het in achtnemen van de anderhalve meter afstand mogelijk te houden. Overige maatregelen zijn dat alleen horeca met een vergunning koek en zopie mag verkopen. Verkoop door particulieren is niet toegestaan. Sportkantines, kleedkamers, douches blijven gesloten en publiek is niet toegestaan.
Voor wat betreft meer schaatsers per uur op de 400 meter baan van IJsbaan Haarlem (125 in de plaats van 100) reageerde de burgemeester positief. Hij zegde toe, ook op vragen van andere fracties, om snel met de directeur van IJsbaan Haarlem in overleg te zullen gaan.