In de raad van 22 oktober 2020 heeft de gemeenteraad vier locaties aangewezen voor vervolgonderzoek voor Domus+ en Skaeve Huse. Dat moet leiden tot selectie van één locatie voor 24 Domus+ bewoners en één locatie voor zes Skaeve Huse onderkomens.
De locaties zijn deze week openbaar gemaakt. Er rustte geheimhouding op zodat de eigenaren van de locaties, na besluitvorming, eerst geïnformeerd konden worden. Domus+ en Skaeve Huse zijn woonvormen voor kwetsbare groepen met psychische- en verslavingsproblemen. Van deze groep is niet de verwachting dat ze in staat zijn zelfstandig te wonen.
De vier plekken waar mogelijk een woonzorgvoorziening komt zijn:
- bij de monumentale boerderij Noord Akendam, aan de Vergierdeweg 452/454;
- op het groene perceel ten zuiden van het fietspad en de fly-over bij de Robertus Nurksweg;
- aan de westzijde op het weiland dat behoort bij de boerderij aan de Nieuweweg 2;
- op het terrein van de afvalwaterzuiveringsinstallatie (AWZI) Schalkwijk, aan de Boerhaavelaan 57.
Er zijn in totaal enkele tientallen locaties onderzocht. Dit onderzoek is te lezen via “Locatiestudie Domus(plus) en Skaeve Huse”. Voor meer informatie en vragen aan de gemeente is de website haarlem.nl/opvang gemaakt. Hier kunt u ook vragen stellen aan de gemeente.
De gemeenteraad werd verzocht om van de shortlist van zes locaties er twee af te laten vallen. De PvdA – en de meerderheid van de gemeenteraad – wilde de volgende locaties laten afvallen:
- Spaarndam (Nieuwe Rijweg)
- Vergierdeweg 314-342
De PvdA wil dat niet beide voorzieningen in Haarlem Oost/Schalkwijk worden gevestigd. Het kan niet zo zijn dat buurten waar al de nodige uitdagingen zijn, ook nog eens dit volledig te verwerken krijgen. Daarom heeft de PvdA aangegeven dat maar één van de voorzieningen in Oost of Schalkwijk gevestigd mag worden.
De PvdA vindt het belangrijk dat de woonvoorzieningen zo snel mogelijk worden gerealiseerd. In een sociale stad zorgen we voor iedereen. Deze kwetsbare groep Haarlemmers verdient goede zorg en begeleiding. Met de juiste zorg en opvang zorgt dit ook voor minder overlast in bestaande wijken en maken we Haarlem veiliger.
Het vestigen van een dergelijke voorziening brengt vanzelfsprekend een hoop te weeg in de buurt waar het gevestigd gaat worden. Daarom is het van belang dat de gemeente samen met de buurtbewoners tot een goed en breed gedragen plan komt waar de veiligheid en leefbaarheid in de omgeving wordt geregeld.
Niet alleen voor kwetsbare groepen is er vraag voor geschikte woningen. Aan de woningnood voor andere Haarlemmers wordt ook hard aan gewerkt. In totaal moeten er 10.000 woningen bijkomen tot 2025 waarvan 40% sociale huur en 40% in het middensegment.