Door Marceline Schopman op 19 juni 2014

Een pracht van een stadspark in Oost

Zaterdag 14 juni werd het vernieuwde Reinaldapark geopend. Een pracht van een stadspark, met onder meer een visvijver, een fruiteiland, een hortensiaheuvel, fiets- en wandelpaden, een oorlogsmonument en allerlei sport- en speelmogelijkheden.

Het gebeurde een halve eeuw geleden.

De naoorlogse wijk Parkwijk in Haarlem-Oost werd gebouwd. Er lag, grenzend aan het gebied, ook een oude vuilstort. Die stort werd afgedekt en er werden bomen en struiken geplant. Het park werd verder ingericht en kreeg de naam van een Haarlemse PvdA-burgemeester; Reinalda. Het duurde even voor de bomen groot waren, maar het groen tierde er welig en je zag er konijnen, hazen, alle soorten vogels, vlinders en amfibieën. Bewoners wandelden, speelden, fietsten en visten in hun stadspark.

Het gebeurde een halve eeuw later.

Het vuil kwam weer uit de stort omhoog, de fazant stond weliswaar onvermurwbaar trots met zijn poten tussen de stukken plastic, maar dat er gesaneerd moest worden,  stond vast.

Er was een PvdA-wethouder, Maarten Divendal, die mooie plannen had om de vervuilde deklaag van het park veilig en goed af te laten graven en het park opnieuw in te richten. Geld was nog wel een ‘dingetje’. Hij kreeg het bij het ministerie echter voor elkaar om een toen nog niet bestaande subsidie te vergaren vanwege: ‘de aan het gebruik gerelateerde urgentie’. Na ruim 5 jaar mag het resultaat er zijn. De huidige PvdA-burgemeester Schneiders,  gehuld in de bijzondere combinatie van wetsuit en ambtketen, rees op uit de visvijver en opende zo op spectaculaire wijze het prachtig vernieuwde grote stadspark in Oost. Een park vol mogelijkheden. Met naast die visvijver, een fruiteiland, een hortensiaheuvel, fiets- en wandelpaden, een oorlogsmonument en allerlei sport- en speelmogelijkheden. De bomen moeten alleen nog wel even groeien.

Dat resultaat gaan we zien tussen nu en een halve eeuw later.

Marceline Schopman

Marceline Schopman

Geen Haarlemmer is gelijk, maar iedereen heeft  wel recht op gelijke kansen of je nu links of rechts van het Spaarne woont. Om dat samen te bewerkstelligen, ervoor te knokken en wat behaald is te bewaken, is sociaal en democratisch!

Meer over Marceline Schopman