Geen uitsluiting aan de poort voor de indicatie beschut werk
De PvdA vindt dat de gemeente Haarlem goed moet regelen dat alle mensen met een arbeidsbeperking ook als zodanig worden herkend. De uitwerking voor beschut werk moet echter nog komen. Daarom wil de PvdA niet dat er regels worden vastgelegd voor de voorselectie en keuring voor beschut werk zonder dat duidelijk is hoe het zit met de invulling van beschut werk.
Op voorstel van de PvdA, de Actiepartij en de ChristenUnie is daarom de participatieverordening gewijzigd zodat de voorselectie en keuring goed geregeld worden.
Vanaf 1 januari 2015 is de Wajong alleen toegankelijk voor mensen die volledig en voor altijd arbeidsongeschikt zijn (80 tot 100 procent). Dit betekent dat de sociale werkvoorziening ‘op slot’ gaat vanaf 2015. Mensen die op 31 december 2014 al bij de sociale werkvoorziening (Paswerk) werken, behouden wel hun rechten en plichten. Voor andere mensen die alleen in een beschutte omgeving kunnen werken, moeten er nieuwe beschutte plekken komen.
De gemeente Haarlem kan beschut werk aanbieden aan Haarlemmers die door een lichamelijke, verstandelijke of psychische beperking geen regulier werk kunnen krijgen. Daarvoor is recent een Lokaal Sociaal Akkoord gesloten tussen de gemeente, Haarlemse ondernemers en Haarlemse bedrijven. Positief is dat er in januari een bijeenkomst komt met de gemeenteraad over de beleidsregels voor beschut werk en de loonwaarde subsidie. De loonwaarde subsidie is de vergoeding die de werkgever krijgt bij het aanbieden van beschut/aangepast werk.