Door Sidney Visser op 26 september 2022

Triple Threat maakt kwetsbare wijken grootse wijken

Sinds 2009 timmert Triple Threat (TTT) uit Haarlem Schalkwijk al aan de weg. Ze zijn inmiddels in meer buurten actief waar diversiteit groot is en waarin veel minderheden en gezinnen met minder financiële draagkracht opgroeien. Wat met oprichter Okrah Donkor begon met basketbal is uitgegroeid tot een stichting dat recent het Appeltje van Oranje won. Een prijs die door Koning Willem Alexander werd uitgereikt voor succesvolle sociale initiatieven die voor jongeren en door jongeren worden ontplooid. Iets waar niet alleen Triple Threat en Schalkwijk trots op kunnen zijn, maar heel Haarlem.

Anders dan de meeste stichtingen in Haarlem is TTT geen organisatie die de ouwe weg heeft gevolgd. Ze doen de meeste dingen op eigen initiatief en op hun manier. Zo hebben ze ook dit pand zelf gevonden door op de verhuurder af te stappen. Inmiddels hebben ze basketbalteams in de hoogste divisies van Nederland, maar bieden ze jongeren, middels hun eigen rolmodellen, voetbal, dans, cultuur, multimedia en muziek. De manier hebben ze zelf ontwikkeld: het begint met een open huiskamer waar iedereen vrij binnen kan lopen en deel kan nemen aan activiteiten. Dat kan een potje FIFA zijn op de Playstation, maar ook een basketbal training, een kapperscursus of het uitproberen van de muziekstudio. Op het moment dat het zichtbaar bevalt, worden jongeren actief betrokken bij de TTT familie. Waar ze gestimuleerd worden om zich, binnen de talenten en passies die ze hebben, tot grote hoogte te stijgen.

Deze aanpak is zo succesvol dat TTT niet meer weg te denken is uit Haarlem. En zeker niet uit thuisbasis Schalkwijk. Dat is waar deze stichting zijn roots heeft, maar ook waar ze in direct contact staan met de gezinnen en jongeren waar ze zich op focussen. Het is dichtbij de Spaarnehal waar  haar teams de meeste van hun wedstrijden spelen. En het is dichtbij alle pleintjes, waar de oprichters net als ik vroeger kwamen omdat het leven zich hier buiten afspeelt in de meeste maanden van het jaar in een buurt waarin velen, behalve een balkon, geen buiten hebben. Die thuishaven van TTT is hun clubhuis in het winkelcentrum van Schalkwijk.

Vrijdag 16 september gingen we met de fractie bij Triple Threat op werkbezoek. Het Appeltje van Oranje was een mooie aangelegenheid, maar daarbuiten ben ik sinds de verkiezingen met buurtgenoot Okrah in gesprek over de bezoek aan ruimte. Want op dit moment huurt TTT nog een locatie in het winkelcentrum van Schalkwijk, maar dat contract loopt tot het voorjaar en het pand staat op nominatie om gesloopt te worden. Het pand is geen clubhuis, het is de woonkamer van de familie die Triple Threat sinds 2009 geworden is. Er is een huiskamer waarin gegamed en getafeltennist kan worden, er is een kapper, dansruimten, een muziekstudio en kantoren. Vanaf de muren kijken de zelfopgeleide rolmodellen op posters bemoedigend toe. Als je hier binnenloopt, snap je meteen waarom dit werkt. En waarom dit zo belangrijk is voor onze stad. Dankzij TTT kunnen kwetsbare wijken laten zien dat ze tot grootste dingen in staat zijn. Mits ze de juiste ingrediënten toegewezen krijgen.

De komende maanden zullen we als fractie keihard werken om ervoor te zorgen dat TTT kan blijven in het stadsdeel dat hun thuis is: Schalkwijk. En hoewel dat ook weer om een tijdelijke ruimte zal gaan, kijken we vol vertrouwen naar de toekomst. TTT zal worden meegenomen in de toekomstplannen van het gebied rondom winkelcentrum Schalkwijk. En het zal de kroon op het werk zijn van Okrah en consorten als TTT in de toekomst haar wedstrijden zal spelen in een nieuwe sporthal waar tevens hun thuis staat.

Sidney Visser

Sidney Visser

Wat wil je de komende periode als raadslid bereiken? Ik wil zorgen dat Haarlem een stad voor iedereen blijft. We zien door de stijgende huizenprijzen en de groeiende wachtlijsten dat Haarlem onbewoonbaar wordt voor mensen met een kleinere portemonnee. Starters kunnen nergens een betaalbare woning vinden en voor senioren zijn er bijna geen mogelijkheden om

Meer over Sidney Visser