24-uursopvang daklozen in gebruik
In het afgelopen jaar is hard gewerkt aan het realiseren van de 24-uursopvang voor daklozen. Het pand aan de Wilhelminastraat is bijna klaar voor gebruik. Maandag wordt er voor het eerst overnacht. Een jarenlange zoektocht naar een geschikte locatie komt ten einde.
Maandag 16 november gaan de inwoners voor het eerst overnachten in het voormalige ING-pand. Het gebouw bevat een aantal eenpersoonskamers, tweepersoonskamer en kamers met twee stapelbedden. Het ziet er keurig uit: ruim en licht. De kamers met stapelbedden zijn er voor de winteropvang, wanneer meer daklozen onderdak moeten krijgen, namelijk ook zij die normaal gesproken niet in de opvang willen slapen.
Aan de opvang in de nieuwe locatie is een jarenlange zoektocht vooraf gegaan. Eerder was de opvang van daklozen op twee locaties ondergebracht. Een dagopvang in het Magdalenaklooster en een nachtopvang op de Bakenessergracht. Door de twee soorten opvang te combineren, hoeven de bewoners minder naar buiten. En omdat in het nieuwe pand ook alcohol en drugs kunnen worden gebruikt, kan de overlast op straat afnemen. De opvang wordt gerund door HVO/Querido, een organisatie die dit eerder in Amsterdam deed en die sinds 1 januari ook in Haarlem de opvang en begeleiding van daklozen voor hun rekening neemt. Er is sprake van een veel intensievere begeleiding van de bewoners, met als doel om hen weer zelfstandig te laten wonen. In het pand worden daarom ook allerlei activiteiten en trainingen georganiseerd. En de bewoners zullen actief zijn, bijvoorbeeld door in de buurt op te ruimen.
In de voorbereidingsperiode is intensief overleg geweest met een groep buurtbewoners. Met hen zijn heldere afspraken gemaakt over de regels waaraan de gebruikers van het pand zich moeten houden. Zo mogen de daklozen zich niet ophouden in een bepaald gebied rond het pand en zijn er afspraken over het melden van overlast. Daklozen moeten zich dagelijks melden bij de zogenaamde ‘Brede Centrale Toegang’. De loketten daarvoor zijn nu ook in hetzelfde pand gevestigd.
In november 2014 hebben we de motie “de 8ste B is van Bakkie Doen” ingediend, waarin we onder meer gevraagd hebben om intensief met de buurt te overleggen. Dat is zeker gebeurd. Een buitenruimte is vooralsnog niet gerealiseerd. En het is het college gelukt om huurders te vinden voor het deel van het pand dat niet nodig was voor de opvang van daklozen. Al met al een groot compliment waard. Meer foto’s van de binnenkant van het pand vind u op facebook (zonder account toegankelijk).