Door op 5 februari 2014

Verdubbeling Vondelweg niet nodig voor rondweg

Op Dichtbij.nl kunnen lezers vragen stellen aan lijsttrekkers. Bram Verrips, voorzitter van de wijkraad Dietsveld Vogelbuurt, stelde een vraag over de Vondelweg. Moet die verdubbeld worden? Mijn antwoord: de PvdA is voorstander van een rondweg, maar onderzoek wijst uit dat verdubbeling van de Vondelweg daarvoor niet nodig is.

De PvdA wil dat alle wijken in Haarlem leefbaar en veilig zijn. Daarvoor is het belangrijk dat we het verkeer zoveel mogelijk om de stad heen leiden, in plaats van door de woonwijken. Daarom steunen wij het idee voor een rondweg rond Haarlem. Maar de PvdA vindt dat het daarvoor niet nodig is om de Vondelweg te verdubbelen.

Uit onderzoek van bureau Goudappel Coffeng blijkt dat aanpak van de kruispunten op de Vondelweg en op andere plekken langs de rondweg voldoende soelaas biedt om de doorstroming te bevorderen. Daarvoor is verdubbeling dus niet nodig. Daarom heeft de PvdA in 2011 een motie gesteund, die zich uitsprak tegen verdubbeling van de Vondelweg.

De PvdA heeft de wethouder gevraagd de discussie over de rondweg samen met de bewoners, klankbordgroep en wijkraden in Haarlem-Noord te voeren. Ook vragen wij de wethouder het door de wijkraden uitgezette onderzoek in Wageningen serieus mee te nemen in de besluitvorming.

Lees hier meer over onze standpunten over verkeer en vervoer.