Door Privé: Marceline Schopman op 29 mei 2013

Wijkraden Oost steunen afwaarderen Amsterdamsevaart

De wijkraden in Haarlem-Oost blijven voorstander van het afwaarderen van de Amsterdamsevaart. Dat schrijven zij in een brief aan de gemeenteraad. De PvdA was één van de initiatiefnemers van de versmalling. Door het afwaarderen van de Amsterdamsevaart wil de PvdA de weg teruggeven aan de omliggende buurten zoals ook is vastgelegd in de gebiedsvisie.

De wijkraden Nieuwe en Oude Amsterdamse Buurt, Parkwijk-Zuiderpolder, Scheepmakersdijk en Slachthuisbuurt wijzen erop dat voorafgaand aan de versmalling de verkeersdrukte op de Amsterdamsevaart dermate hoog was dat dit leidde tot ernstige geluids- en verkeersoverlast voor de omliggende wijken. Ook kwam  de uitstoot van CO2 en fijnstof ruim boven de landelijke en Europese norm uit. Daarom werd gekozen voor een andere route, via de fly-over. Daarbij werd afgesproken dat vervolgens de Amsterdamsevaart zou worden afgewaardeerd. Na opening van de fly-over werd de Amsterdamsevaart op verzoek van PvdA, GroenLinks, D66 en CDA dan ook versmald.

De wijkraden schrijven “met afgrijzen” kennis genomen te hebben van de actie van de Kamer van Koophandel en Industriekring Waarderpolder, waarbij zij tijdelijk de bloembakken die de weg versmallen verwijderden.  De wijkraden schrijven:  “De acties van KvK en IKW lijken op een rupsje-nooitgenoeg gedrag! Eerst instemmen met de fly-over (en de consequenties aanvaarden) en vervolgens weer aanspraak maken op de oude route! Onaanvaardbaar!”

De PvdA steunt de wijkraden en de bewoners van Haarlem-Oost. Wij willen ons aan de gemaakte afspraken houden. De PvdA wil deze weg zoals besloten teruggeven aan de bewoners, op termijn bijvoorbeeld ook door er water terug te brengen. Dat past tevens bij de visie van de PvdA dat autoverkeer zoveel mogelijk om de stad moet worden geleid, in plaats van door de woonwijken. We hebben met twee moties ook zorg gedragen voor het nemen van leefbaarheids-, doorstromings- en veiligheidsmaatregelen op de Oudeweg i.v.m. de verlegde verkeersstromen.

Privé: Marceline Schopman

Privé: Marceline Schopman

Geen Haarlemmer is gelijk, maar iedereen heeft  wel recht op gelijke kansen of je nu links of rechts van het Spaarne woont. Om dat samen te bewerkstelligen, ervoor te knokken en wat behaald is te bewaken, is sociaal en democratisch!

Meer over Privé: Marceline Schopman