Opvang uitgeprocedeerde asielzoekers
Haarlem kan en moet meer doen om uitgeprocedeerde asielzoekers op te vangen. Dat was de conclusie van een debat in De Pletterij, waar ik eind oktober aan deelnam. Naar aanleiding van dit debat heb ik samen met GroenLinks, Sociaal Lokaal, SP en Actiepartij een motie ingediend, die is aangenomen door de gemeenteraad.
Uitgeprocedeerde asielzoekers kunnen lang niet altijd worden uitgezet naar het land van herkomst, bijvoorbeeld omdat dat land hen niet accepteert. Vroeger zorgden gemeenten dan vaak voor opvang, maar na het generaal pardon heeft het Rijk bepaald dat dat niet meer mag. Gevolg is dat veel van deze mensen op straat komen te staan, met alle negatieve gevolgen van dien voor deze mensen zelf en voor de veiligheid en leefbaarheid in de steden. Tijdens het debat deden Stem in de Stad en Vluchtelingenwerk dan ook de oproep aan de gemeente Haarlem om haar verantwoordelijkheid te nemen en meer te doen om uitgeprocedeerden op te vangen.
Uitgangspunt voor de PvdA is dat ieder mens recht heeft op een dak boven zijn hoofd en noodzakelijke zorg. Dat geldt dus ook voor uitgeprocedeerde asielzoekers. Nu het Rijk faalt om deze mensen goed op te vangen moeten gemeenten daarom weer hun verantwoordelijkheid nemen. Dat zal niet makkelijk zijn, omdat onduidelijk is of dat eigenlijk wel mag van het Rijk. Maar dat mag geen reden zijn om niet te zoeken naar een humane oplossing voor deze mensen.
In de motie spreekt de gemeenteraad uit dat ook uitgeprocedeerden recht hebben op een dak boven hun hoofd. Opvang hoeft niet perse door de gemeente zelf te gebeuren, er zijn maatschappelijke organisaties die dat veel beter kunnen. De motie geeft het college de opdracht daar met deze organisaties over in gesprek te gaan en samen te werken aan een oplossing. Burgemeester Bernt Schneiders heeft dat toegezegd.
De motie kreeg de steun van alle fracties in de gemeenteraad, met uitzondering van de VVD.