Door op 28 augustus 2013

Op de bon voor het plukken van bramen?

Loop je in Haarlem werkelijk het risico op de bon geslingerd te worden als je bramen plukt? Daarover wil de PvdA duidelijkheid van het college van B&W. Ik heb schriftelijke raadsvragen gesteld naar aanleiding van een ingezonden brief in De Volkskrant, waarin wordt gesteld dat er in Haarlem actief wordt gehandhaafd op het plukken van bramen.

In de Volkskrant van 28 augustus 2013 staat een ingezonden brief van Erika Meershoek, initiatiefneemster van Eetbaar Haarlem. Zij schrijft dat er in Haarlem actief gehandhaafd zou worden op het plukken van bramen en ander fruit. Als je in Haarlem als particulier bramen plukt, kan het gebeuren dat een agent of handhaver je op de schouders tikt en op de bon slingert. Dit gebeurt op basis van artikel 314 van het Wetboek van Strafrecht. Haarlem zou één van de weinige gemeenten zijn waar hierop wordt gehandhaafd. Waar andere gemeenten het eten uit de natuur actief stimuleren, is in Haarlem het tegenovergestelde het geval, stelt de briefschrijfster.

Tevens stelt mevrouw Meershoek in de brief dat zij al twee jaar bij de gemeente duidelijkheid hierover probeert te krijgen en afspraken probeert te maken, zodat particulieren gewoon vruchten kunnen plukken in de openbare ruimte. Tot nu toe zonder succes.

Ik kan me niet voorstellen dat we in Haarlem onze schaarse handhavingscapaciteit gebruiken om mensen die bramen plukken op de bon te slingeren. Het op kleine schaal plukken van bramen en andere vruchten in de openbare ruimte moet gewoon mogelijk zijn. Het is immers een mooie manier om kinderen te leren waar voedsel vandaan komt en is bovendien gewoon leuk en lekker. De PvdA vraagt de burgemeester daarom om opheldering.