Door Dion Heinis op 26 april 2024

Mijlpaal: raad stelt bestemmingsplan Beatrixplein vast

Deze week stelde de gemeenteraad het bestemmingsplan voor het Prinses Beatrixplein vast. Het plein en de omgeving worden na 60 jaar vernieuwd. In het gebied komen zo’n 570 nieuwe woningen, nieuwe voorzieningen en de openbare ruimte wordt opnieuw ingericht. PvdA Haarlem is erg enthousiast over deze ontwikkeling. Het is een complex plan, waarin veel ruimtelijke opgaven en gemeentelijke ambities samenkomen. Toch is de planvorming relatief heel snel gegaan. Nu het bestemmingsplan is vastgesteld liggen de ruimtelijke kaders vast. Volgens planning start de uitvoering in de zomer van 2025.

570 woningen waarvan 40% sociale huur en 40% middensegment

De ontwikkeling gaat zorgen voor een gemengd gebied met zo’n 570 nieuwe woningen waarvan 40% sociale huur en 40% middensegment. Er komen grote en kleine appartementen, gezinswoningen op de begane grond en zorgwoningen naast woonzorgcentrum Reinaldahuis.

Volop voorzieningen

Er komt een nieuw winkelcentrum met een supermarkt, winkels en horeca. Er komen ook maatschappelijke voorzieningen zoals de Internationale Taal Klas (ITK) een nieuwe sportzaal voor onder andere basisscholen en het Huis van de Wijk.

Vernieuwing openbare ruimte

De openbare ruimte wordt opnieuw ingericht. Er komt meer groen en meer ruimte om te sporten en bewegen. Het wordt een omgeving met weinig auto’s, waardoor het veiliger wordt voor fietsers en voetgangers en kinderen er veilig kunnen spelen. De Beatrixdreef krijgt een belangrijke impuls en gaat veel benut worden. Het parkeren is geregeld met een ondergrondse parkeergarage en een mobiliteitshub.

Sloop en tijdelijk winkelcentrum

Om het plan mogelijk te maken is op sommige plekken sloop nodig. Het is onder andere nodig om 62 huurwoningen en de winkelpanden te slopen. De rechten van bewoners bij sloop zijn in Haarlem vastgelegd in een ‘’algemeen sociaal plan’’. Dit zorgt ervoor dat zij goed ondersteund worden en voorrang krijgen op een nieuwe betaalbare woning. Mogelijk kan een deel van de bewoners doorstromen naar de 103 sociale huurwoningen die Pré Wonen nu vlakbij bouwt aan de De Bazellaan. Deze woningen worden later dit jaar opgeleverd.

In aanloop naar het nieuwe bestemmingsplan hebben we aandacht gevraagd voor de winkeliers en voorzieningen die nu een plek hebben in het winkelcentrum. Onze hoop is dat veel winkeliers en voorzieningen kunnen terugkeren. Die mogelijkheid is er ook. Er komt, waarschijnlijk in het Reinaldapark, een tijdelijk winkelcentrum dat volgens planning uiterlijk in juni 2025 wordt opgeleverd. Het uitgangspunt is dat de winkeliers en voorzieningen die meegaan naar het tijdelijke winkelcentrum ook terugkeren in de nieuwbouw, al is het niet uitgesloten dat er winkeliers zijn die niet meegaan naar de tijdelijke situatie wel terugkeren naar het nieuwe winkelcentrum.

 

Dion Heinis

Dion Heinis

Waar zet jij je voor in als raadslid? Veel van waar ik me voor inzet heeft te maken met het oplossen van de wooncrisis en de klimaatcrisis. Veel mensen in mijn omgeving zijn door de torenhoge prijzen en ellenlange wachttijden Haarlem uitgeduwd. Ik wil bijdragen aan onze ambitie om tot en met 2030 (in negen

Meer over Dion Heinis