Door Dion Heinis op 22 december 2023

Haarlem verlengt hotelstop

Sinds 2020 is er in Haarlem een ‘hotelaanvraagpauze’. De gemeente besloot toen om tijdelijk geen nieuwe hotelinitiatieven meer te faciliteren. De Haarlemse raad heeft nu ingestemd met een verlenging van de hotelaanvraagpauze tot 2026. Deze verlenging hebben wij van harte gesteund! Het gaat goed met de Haarlemse hotels. Er zijn steeds meer overnachtingen, maar er is ook nog ruimte, vooral doordeweeks. In plaats van nieuwe hotels bouwen we liever nieuwe betaalbare woningen, werkplekken en maatschappelijke voorzieningen.

Weer steeds meer hotelovernachtigingen
Vorig jaar was het aantal hotelovernachtingen in Haarlem bijna 450 duizend. De prognose is dat het hotelovernachtingen in 2023 uitkomt op bijna 480 duizend overnachtingen. Dit is ongeveer het dubbele van het aantal hotelovernachtingen per jaar in de coronaperiode (2020 en 2021) (bron).

Van januari tot en met september 2023 was de kamerbezettingsgraad in Haarlem 75,8%. Over heel 2022 was dit nog 68,2%. De kamerbezettingsgraad ligt heel dicht bij het gemiddelde van de regio. Voor de hele Metropoolregio Amsterdam is de kamerbezettingsgraad 75,9%.

Zomaar een midweek in Haarlem
De kamerbezettingsgraad hangt erg af van het seizoen en de dag van de week. In het weekend is de kamerbezettingsgraad circa 81% en doordeweeks circa 70%. In de Toeristische Koers zet Haarlem daarom in op spreiding van toeristen in tijd. Onlangs ging de PvdA-fractie op werkbezoek naar Haarlem Marketing. Daar kregen we uitleg over hoe dit doel omgezet wordt in concrete acties. Met campagnes zoals Zomaar Haarlem… verleidt Haarlem Marketing toeristen om Haarlem te bezoeken als het rustig is. Het gaat dan om: zomaar een woensdagmiddag, of: zomaar een midweek. Op de website van Haarlem Marketing is er veel meer over te lezen.

Hogere toeristenbelasting na PvdA-motie
 Het gaat dus goed met de hotels in Haarlem. De gemeente investeert fors in een aantrekkelijke stad, voor Haarlemmers en toeristen. Wij vinden het eerlijk dat toeristen daaraan een eerlijke bijdrage doen. De toeristenbelasting is al 5 jaar niet verhoogd. Daarom dienden we dit voorjaar tijdens de kadernota een motie in om de toeristenbelasting te verhogen. Die motie werd aangenomen waardoor de toeristenbelasting vanaf 2025 met 20 procent omhoog gaat. Vanaf dan is het standaardtarief voor een overnachting niet 5 euro meer, maar 6 euro.

Toch nog nieuwe hotelkamers
Hoewel de hotelaanvraagpauze is verlengd is de verwachting dat het aantal hotelkamers nog wel toe zal nemen. Er zijn meerdere hotelinitiatieven waaraan al werd gewerkt voor de hotelaanvraagpauze. Voor ons was het des te meer reden om de hotelaanvraagpauze te verlengen.

Beeld: Haarlem Marketing

Dion Heinis

Dion Heinis

Waar zet jij je voor in als raadslid? Veel van waar ik me voor inzet heeft te maken met het oplossen van de wooncrisis en de klimaatcrisis. Veel mensen in mijn omgeving zijn door de torenhoge prijzen en ellenlange wachttijden Haarlem uitgeduwd. Ik wil bijdragen aan onze ambitie om tot en met 2030 (in negen

Meer over Dion Heinis