Door Dion Heinis op 19 februari 2024

Haarlem investeert 3 miljoen euro in isolatieaanpak sociale huur

Vanaf 1 maart gaat de gemeente met een nieuwe subsidieregeling de Haarlemse woningcorporaties helpen om extra duurzaamheidsmaatregelen te nemen. Voor de jaren 2024, 2025 en 2026 stelt de gemeente een totaalbedrag van 3 miljoen euro beschikbaar.

Van 1 miljoen naar 3 miljoen euro na amendement

In de Kadernota 2024 was het oorspronkelijke voorstel om 1 miljoen euro te reserveren om de Haarlemse woningcorporaties te helpen bij de isolatieaanpak. Met een amendement probeerden wij dit bedrag te verdrievoudigen en met een krappe meerderheid lukte dit! De verwachting is dat door de subsidieregeling zo’n 2.000 extra labelstappen gezet kunnen worden, dat daarmee tussen 10 en 20 procent extra CO2-besparing kan ontstaan en dat de energierekening van huurders extra omlaag kan.

Uitfaseren van corporatiewoningen met slechte energielabels

De isolatieaanpak van de Haarlemse woningcorporaties kan niet los worden gezien van de Nationale Prestatieafspraken. Daarin is vastgelegd dat corporatiewoningen met energielabels E, F en G uiterlijk in 2028 ‘’uitgefaseerd’’ moeten worden. Er zijn twee uitzonderingen: voor sloop aangemerkte woningen en monumenten. Wat ook in de Nationale Prestatieafspraken is vastgelegd is dat er geen huurverhoging meer tegenover isolatiemaatregelen staat. Huurders gaan er daardoor altijd financieel op vooruit.

De inzet was om in Haarlem sneller te gaan. In het coalitieakkoord namen we deze ambitie op: ‘’De woningen met energielabels E, F en G worden voor 2026 verduurzaamd.’’ De gemeente en woningcorporaties lieten samen een scenariostudie uitvoeren om te zien of deze ambitie haalbaar was. Daarin zijn de woningverbetering, de personele capaciteit, de investeringen in de tijd en het effect op de energierekening in beeld gebracht. Uit de scenariostudie komt een duidelijk advies om te kiezen voor een uitvoeringsperiode tot eind 2028.

Niet sneller, maar wel extra duurzaam

We accepteerden dat het tot eind 2028 duurt om de woningen te verduurzamen, maar vinden het belangrijk dat de woningen die worden verduurzaamd ook een grondige aanpak krijgen. Deze subsidieregeling moet daarbij gaan helpen. Voor één extra labelstap kunnen woningcorporaties subsidie ontvangen, maar voor twee extra labelstappen gaat het subsidiepercentage omhoog. De woningen die worden aangepakt krijgen zo minimaal energielabel C en hopelijk vaker minimaal energielabel B.

Ook monumenten

 In de Nationale Prestatieafspraken zijn monumenten uitgezonderd. Monumenten met een slecht energielabel hoeven niet eind 2028 aangepakt te zijn. Dat is nogal wrang voor huurders in monumentale corporatiewoningen (waarvan er relatief veel zijn in Haarlem!). Daarom is de subsidie juist ook voor monumenten beschikbaar.

Met input van woningcorporaties en huurdersorganisaties

De woningcorporaties zijn direct na vaststelling van de kadernota meegenomen in de voorbereidingen voor de subsidieregeling. Zo konden de corporaties samen met uitvoerende partijen zich voorbereiden op het zetten van extra labelstappen. Naast de corporaties hebben ook de huurdersorganisaties meegedacht met de subsidieregeling.

Dion Heinis

Dion Heinis

Waar zet jij je voor in als raadslid? Veel van waar ik me voor inzet heeft te maken met het oplossen van de wooncrisis en de klimaatcrisis. Veel mensen in mijn omgeving zijn door de torenhoge prijzen en ellenlange wachttijden Haarlem uitgeduwd. Ik wil bijdragen aan onze ambitie om tot en met 2030 (in negen

Meer over Dion Heinis