Door op 1 november 2013

Eerste keurmerken voor acht Haarlemse coffeeshops

Dinsdag 5 november reikt burgemeester Bernt Schneiders de eerste Haarlemse keurmerken uit aan acht Haarlemse coffeeshops. Samen met Sjaak Vrugt (Actiepartij) stond ik als initiatiefnemer aan de wieg van dit keurmerk, dat al snel steun kreeg van de gehele gemeenteraad en de burgemeester.

Haarlem is de eerste gemeente die zo’n keurmerk invoert voor coffeeshops die zich niet alleen aan de wet houden, maar nog een stapje extra doen rond veiligheid, gezondheid en het voorkomen van verkoop aan minderjarigen. Coffeeshophouders die een veilig en verantwoord verkoopbeleid voeren, door de Bibobscreening zijn gekomen, klanten goed voorlichten en de regels uit het gemeentelijke drugsbeleid serieus nemen komen in aanmerking voor een keurmerk. Er komt een speciale voorlichtingsfolder voor klanten, in de coffeeshops komen posters te hangen met de huisregels en er zal met een kleurcode de sterkte van producten worden aangegeven. Coffeeshops die een keurmerk hebben komen in aanmerking voor een milder sanctieregime en worden bij een kleine overtreding niet meteen gesloten.

De PvdA dringt al langer aan op een ander lokaal softdrugsbeleid, waarbij we de verkoop beter kunnen reguleren en zo de veiligheid en volksgezondheid beter in de hand kunnen houden. Dit keurmerk is een eerste stap daartoe en vormt bovendien het Haarlemse alternatief voor de wietpas, die zou zorgen voor meer straathandel en meer overlast. Een volgende stap is gereguleerde teelt onder toezicht van de gemeente. Burgemeester Schneiders heeft daarvoor al een verzoek ingediend bij minister Opstelten van Veiligheid en Justitie.