Door Bowien Wegman op 25 maart 2024

De Haarlemse gemeenteraad gaat aan de slag om kinderarmoede uit te bannen

De Haarlemse gemeenteraad heeft kinderarmoede aangemerkt als een A-dossier. Een A-dossier legt de nadruk op actieve betrokkenheid van de raad bij zowel het gesprek met de stad als de inrichting beleid. De PvdA staat positief tegenover de keuze om met kinderarmoede aan de slag te gaan. Kinderarmoede is een probleem dat diepe sporen achterlaat in onze samenleving, met grote gevolgen voor de betrokken kinderen en hun families.

De PvdA en aanpak kinderarmoede

De PvdA zet zich al lang in voor de strijd tegen armoede, en in het bijzonder kinderarmoede, zowel lokaal als nationaal. Armoede onder kinderen staat niet op zichzelf; het is een symptoom van bredere maatschappelijke en economische problematiek. Het bestrijden ervan vraagt om een aanpak die rekening houdt met onderwijs, huisvesting, gezondheidszorg en maatschappelijke ondersteuning. Dat de gemeenteraad van Haarlem nu kinderarmoede erkent als een A-dossier, betekent dat we samen met de stad, deskundigen, en belanghebbenden kunnen werken aan een duurzame oplossing.

Actieve betrokkenheid en dialoog met de stad

De PvdA Haarlem is verheugd over de mogelijkheid om actief deel te nemen aan het gesprek met de stad over kinderarmoede. Door het A-dossier komt er ruimte voor een dialoog, waarbij verschillende perspectieven en oplossingen aan bod kunnen komen. Deze aanpak zorgt ervoor dat beleid niet alleen top-down wordt geformuleerd, maar ook bottom-up wordt gevoed met inzichten en ervaringen vanuit de stad.

Het gaat niet alleen om het signaleren van problemen, maar ook om het actief zoeken naar oplossingen en het implementeren van effectief beleid. Met de aandacht voor kinderarmoede in het coalitieakkoord en de huidige focus van de raad, ziet de PvdA een kans om flinke stappen te zetten in de richting van een Haarlem zonder kinderarmoede.

Vooruitblik A-dossier

Het proces bestaat uit een tal van informatieve sessies, inloopavonden en commissies om zo diep in te zoomen op het onderwerp. De PvdA Haarlem zal actief bijdragen aan deze discussies, met het doel om effectief beleid te formuleren dat een einde maakt aan kinderarmoede in onze stad. Wij geloven dat door samen te werken we kunnen bouwen aan een toekomst waarin elk kind in Haarlem de kans krijgt om te groeien in een veilige omgeving, vrij van de beperkingen die armoede met zich meebrengt.

De PvdA Haarlem staat klaar om samen deze uitdaging aan te gaan en bij te dragen aan een toekomst zonder kinderarmoede.

Bowien Wegman

Bowien Wegman

Waar zet je je voor in als raadslid? In de Commissie Samenleving draag ik mijn verantwoordelijkheid voor de portefeuilles inkomen en schulden en inclusie en diversiteit. Daarnaast ben ik actief in de Commissie Bestuur, waar ik de portefeuilles openbare orde en veiligheid, bestuurszaken en organisatie en dienstverlening beheer. Wat doe je in het dagelijks leven?

Meer over Bowien Wegman