Abortuskliniek Bloemenhove: ongestoorde toegang

4 februari 2021

Abortuskliniek Bloemenhove: ongestoorde toegang

De PvdA Haarlem wil dat cliënten van Bloemenhove de abortuskliniek ongestoord kunnen bereiken, zonder dat het recht om te demonstreren miskend wordt. Zoals beschreven in de voorgaande blog (‘Nieuws uit de Fractie’), en in de ledenbrief van januari, is PvdA Haarlem voorstander van één demonstratie-locatie op 25 meter.

Een afstand van 25 meter tussen cliënten en demonstranten wordt juridisch erkend als een goede balans tussen de eerbiediging van de persoonlijke levenssfeer, en het recht om te mogen demonstreren.

Een juridisch houdbaar besluit is een duurzaam besluit.

Een vak in plaats van een zone vindt PvdA Haarlem een goed idee. Aan hinderlijk achtervolgen, de bron van klachten van cliënten van de Bloemenhove kliniek, komt zo een einde.

Inmiddels ligt er een verzoek voor een extra raadsvergadering op 17 februari. Precies twee maanden na de raadsvergadering van 17 december, waarin de motie over de Bloemenhove kliniek bijna raadsbreed werd aangenomen. Het is jammer dat de raad en burgemeester elkaar dus niet voor die datum zullen kunnen vinden, ten einde deze situatie op te lossen. Bij de commissievergadering Bestuur van 11 februari, een week eerder, wordt Bloemenhove niet langer besproken. Dit komt onder andere omdat het verslag dat de burgemeester per 11 februari had toegezegd (over zijn overleg met collegae die ook abortusklinieken hebben binnen de gemeentegrenzen) wordt verlegd naar de extra raad.

Elke dag waarop we geen consensus bereiken met elkaar, is een dag waarop ongestoorde toegang van cliënten tot de Bloemenhove kliniek niet is gegarandeerd. De volgende demonstraties zijn (weer) aangemeld voor het einde van deze maand. Ruim voor het einde van deze maand moet er dus een definitief besluit liggen van de burgemeester, moeten locaties voor demonstraties (en eventuele tegendemonstraties) worden gemarkeerd, en moeten handhavers worden geïnstrueerd.

Laten we hopen dat we dan uiterlijk op 17 februari tot een uitkomst kunnen komen, waarbij een meerderheid van de raad vrede heeft met de wijze waarop de burgemeester uitvoering wil geven aan de motie uit december.

Inhoudelijk zullen de standpunten en motivaties vermoedelijk weinig van elkaar verschillen. Net zoals de motie in december bijna raadsbreed werd aangenomen.

De raad en de burgemeester hoeven het alleen maar te willen.