Wachttijden in de schuldhulpverlening voorkomen
In het coalitieakkoord is opgenomen dat wachtlijsten in de schuldhulpverlening moeten worden voorkomen. Er zijn nu geen formele wachtlijsten en dat is positief. De PvdA is van mening dat ook wachttijden tijdens de schuldhulpverlening en ondersteuning in het budgetbeheer zo kort mogelijk moeten zijn. Ook is het nodig dat mensen die schulden hebben en zich bij de gemeente melden geholpen worden. Daarom zijn ook de aanmeldingen die niet door de gemeente in behandeling worden genomen van belang. Tijdens de begrotingsbehandeling is een motie ingediend door de PvdA en veel andere partijen voor een Quick Scan naar de schuldhulpverlening in Haarlem. Deze motie is raadsbreed aangenomen. In januari 2015 gaat de Rekenkamercommissie een Quick scan onderzoek uitvoeren naar de schuldhulpverlening in Haarlem.
Het inkomen van veel huishoudens is de laatste jaren aanmerkelijk gedaald en dat zorgt voor een groeiende groep mensen met problematische schulden. Enerzijds zijn er mensen die het moeilijk vinden hun gedrag aan te passen aan de nieuwe financiële situatie. Anderzijds is het besteedbare inkomen vaak te laag om aan de financiële verplichtingen te kunnen voldoen.
De gemeente dient zorg te dragen voor een toegankelijke schuldhulpverlening voor iedere Haarlemmer. Ook in de begroting van de gemeente staat dat de wachtlijsten voor schuldhulpverlening niet mogen terugkeren. Er zijn nu formeel geen wachtlijsten maar in de praktijk zijn er wel wachttijden. Het risico is dat mensen de hulp nodig hebben bij het oplossen van hun schuldproblemen niet tijdig worden geholpen waardoor de schulden en daardoor de problemen toenemen.
Schulden zijn vaak niet het enige probleem. Volgens landelijke cijfers is eén op de drie mensen die zich meldt bij schuldhulpverlening ook bekend bij andere hulpverlenende instanties, zoals Maatschappelijk Werk, GGZ of Centrum voor Jeugd en Gezin. De combinatie van sociale, financiële en psychische problematiek maakt dat samenwerking tussen de lokale maatschappelijke organisaties dan van groot belang is. Dit vereist een adequaat gemeentelijk beleid met daarin een duidelijke verankering van schuldhulpverlening.
Op basis van de motie van de PvdA die met bredere mede-indiening raadsbreed is aangenomen gaat de Rekenkamercommissie in januari 2015 een Quick Scan uitvoeren naar de condities die nodig zijn om wachttijden in de schuldhulpverlening te voorkomen. Het is bijvoorbeeld zo dat 50% van de aanmeldingen voor schuldhulpverlening niet verder wordt opgepakt omdat dat volgens de criteria niet nodig is of omdat de papieren niet volledig zijn ingevuld. De PvdA is van mening dat binnen deze groep ook mensen kunnen zitten voor wie hulp bij het oplossen van schulden wel nodig is.