Door Fractie op 18 april 2023

Haarlem verhoogt de maximale giften die bijstandsgerechtigden mogen ontvangen naar €1.800

Het college van Haarlem is van plan om het maximale bedrag aan geschenken dat bijstandsgerechtigden kunnen ontvangen te verhogen van €1.200 naar €1.800 per jaar zonder dat dit invloed heeft op hun uitkering. Deze beslissing is genomen als reactie op schriftelijke vragen van PvdA-commissielid Bowien Wegman. De gestelde vragen en antwoorden kun je lezen via deze link.

Op dit moment kan het ontvangen van meer dan €1.200 per jaar aan giften invloed hebben op de uitkering van bijstandsgerechtigden. Echter zijn de kosten van levensonderhoud de afgelopen jaren aanzienlijk gestegen, waardoor het voor bijstandsgerechtigden moeilijker is geworden om rond te komen. De PvdA Haarlem is van mening dat mensen moeten kunnen rekenen op de steun van hun familie en vrienden, en dat een verhoging van de druk op de sociale zekerheid zal verminderen.

Het nationale beleid zal in 2024 worden ingevoerd en zal betekenen dat bijstandsgerechtigden €1.200 aan giften mogen ontvangen. Het college wilde hier echter niet op wachten en verhoogde het eerder al naar €1.200. Nu verhogen ze het naar aanleiding van schriftelijke vragen nog eens naar €1.800. Dit doet het college omdat ze het eens zijn met de PvdA Haarlem dat de kosten van levensonderhoud zijn gestegen. Daarnaast vinden ze dat mensen niet moeten worden gehinderd als ze mensen in nood willen helpen.

Als het bedrag het gift limiet overschrijdt, zullen mensen dit moeten melden bij de gemeente. Het zal echter niet gelijk de uitkering automatisch verlagen. Dit is maatwerk en is afhankelijk van de persoonlijke situatie. In sommige gevallen worden mensen ondanks dat deze meer giften ontvangen niet gekort op de uitkering.

 

Fractie

Fractie

We zijn met zeven fractieleden in de gemeenteraad (39 leden) vertegenwoordigd. De fractie wordt versterkt door 2 schaduwfractieleden en een fractiemedewerker. De PvdA-fractie is – op afspraak – beschikbaar om met u in gesprek te gaan. Maandagavond tussen 19:00 en 20:00 uur  in de fractiekamer in het stadhuis (ingang Prinsenhof) is het meest praktisch. Daarna

Meer over Fractie