Minimagelden maximaal benutten voor armoedebestrijding
Door PvdA minimagelden vanaf 2015 volledig ingezet voor bestrijding van armoede.
Er blijft nu een aantal jaar 300.000 euro of meer over van het budget voor de minimaregelingen. Dat geld moet niet terug naar de gemeentekas maar naar Haarlemmers die dat hard nodig hebben. De minima worden nu niet goed bereikt. Op dit moment wordt slechts 61% van het budget besteed. Het college wil volgend jaar 70% van het budget voor minima uitgegeven door het beter bereiken van de doelgroep. Dan blijft er in 2015 30% van het geld voor minimaregelingen onbesteed. Dat is in 230.000 euro. Dat moet anders. Dankzij een voorstel voor de PvdA komt dit geld nu volledig terecht bij Haarlemmers die het financieel zwaar hebben en weinig inkomen hebben.
Door een voorstel van de PvdA, dat is ingediend met steun van Actiepartij, CDA, ChristenUnie, Groen Links, OP Haarlem, SP en Trots , worden vanaf 2015 de minimagelden volledig benut voor de minima en gaat dat geld niet meer terug naar de gemeentekas. Op verzoek van de PvdA komt het college met een extra regeling voor de inkomenstoeslag voor mensen met een langdurig laag inkomen tussen de 100 en 110% van de bijstandsnorm.
Door de nieuwe regeling komen meer Haarlemmers die het financieel moeilijk hebben voor de inkomenstoeslag in aanmerking. Dat zijn mensen met een uitkering en mensen die werken maar heel weinig verdienen. Deze Haarlemmers kunnen de eindjes vaak moeilijk aan elkaar knopen. Ze hebben meestal geen middelen voor uitgaven die noodzakelijk zijn maar meer geld kosten. Artie Ramsodit: “Een inkomenstoeslag kan daarbij helpen en wat ruimte geven”.
In de participatiewet, die vanaf 1 januari 2015 van toepassing is, staan regels over de inkomenstoeslag (langdurigheidstoeslag) . In Haarlem wordt deze toeslag een keer per jaar verstrekt aan mensen met een langdurig laag inkomen (het inkomen is tenminste drie jaar laag). De norm In Haarlem om hiervoor in aanmerking te komen was tot nu toe 100% van de bijstandsnorm. In Amsterdam, Zandvoort en Heemstede is deze norm al enige jaren vastgelegd op 110%. De Participatieraad heeft ook geadviseerd de norm te verhogen naar 110%.
Met de 230.00 euro die jaarlijks over is van de minimagelden en inzet van 70.000 euro vanuit de armoedegelden is de inkomenstoeslag nu mogelijk voor meer Haarlemmers. Dat zijn mensen met een inkomen tussen 100% en 110% van de bijstandsnorm. Dit is een directe manier om armoede te bestrijden.
Lees het amendement.