19 december 2020

Gebouwen kleuren oranje tegen huiselijk geweld

Op 25 november 2020 gaf burgemeester Jos Wienen het startschot voor ‘Orange the World’. Een campagne tegen huiselijk geweld in Haarlem. Met een druk op de knop liet de burgenmeester een aantal gebouwen oranje kleuren.

Ook ondertekende Wienen, samen met een aantal vrouwenorganisaties, een oproep aan de regering om een verbeterplan te maken. Met een integraal plan moeten de gaten worden gedicht in de huidige aanpak van huiselijk geweld. Deze oproep aan de rijksoverheid ontslaat de gemeente echter niet om zelf met het probleem van huiselijke geweld aan de slag te gaan.

Door de Haarlemse gemeenteraad is de regiovisie ‘verbinden en versterken in de aanpak van huiselijk geweld en kindermishandeling’ op 17 december 2020 vastgesteld. In deze regiovisie wordt een omvattend beeld geschetst van huiselijke geweld. Het gaat daarbij onder andere om partnergeweld, kindermishandeling en oudermishandeling. Hierbij wordt dan weer onderscheid gemaakt in psychisch, lichamelijk en seksueel geweld. Bij al deze vormen van huiselijk geweld zijn er grote aantallen daders en slachtoffers betrokken.

Aan de totstandkoming van deze nota hebben acht regiogemeenten uit Kennemerland, vijftig betrokken organisaties en de participatieraden van de verschillende gemeenten meegewerkt. In de uitwerking van deze nota wordt veel aandacht bedeed aan de volgende zaken: signaleren, (secondaire) preventie en samenwerking tussen instellingen bij de aanpak. Ook is er aandacht voor afstemming tussen de veiligheid- en justitiële instellingen en het toezicht.  Een door het rijk betaalde projectleider moet hier de regie over gaan voeren.

Zeker in tijden van corona, met een toename van huiselijk geweld, kan niet volstaan worden met allerlei goede beleidsvoornemens. Deze zullen snel in daden moeten worden omgezet. De urgentie is immers hoog.

Voor de PvdA is belangrijk dat de instellingen goed samenwerken maar ook voldoende middelen krijgen om hun werk goed kunnen doen.