Door Remy Wilshaus op 18 september 2015

Iets doen voor een vluchteling (III)

Deze week werd besloten dat de Haarlemse Koepel wordt gebruikt voor noodopvang van vluchtelingen. De PvdA-fractie steunt dit besluit. Donderdagavond zijn de eerste vluchtelingen aangekomen en ondertussen worden er in de stad talloze initiatieven genomen om hulp te bieden. We praten je bij.

Duizenden, honderdduizenden mensen wagen hun leven om naar Europa te komen. Op de vlucht voor oorlog of geweld. Op zoek naar een veilige plek, een betere toekomst. Hun omstandigheden zijn schrijnend en de situatie waarin deze vluchtelingen verkeren moet verbeteren. Net als ieder ander hebben zij recht op een menswaardig bestaan. Eten, drinken, een dak boven hun hoofd.

Noodopvang in de Koepel
Eerder deze week werd duidelijk dat de Haarlemse Koepel zal worden gebruikt voor de noodopvang van vluchtelingen. De PvdA Haarlem steunt dit besluit. Donderdagavond kwamen de eerste mensen bij de Koepel aan. Wij beseffen dat een voormalige gevangenis geen ideale plek is voor de opvang van asielzoekers. Maar op dit moment is de nood hoog. Wij willen nu voorkomen dat mensen op straat moeten slapen. Haarlem is een solidaire stad, die niet wegloopt voor haar verantwoordelijkheid. Deze noodoplossing biedt bovendien de ruimte om komende tijd te blijven zoeken naar eventuele geschiktere locaties voor de langere termijn in Haarlem en de regio. Het College van B&W zal daar actief mee aan de slag gaan. Meer informatie van de gemeente is te vinden op deze pagina.

Initiatieven PvdA Haarlem
Op woensdagavond 9 september kwam een groep leden en belangstellenden van de PvdA Haarlem bij elkaar om te bespreken wat we samen zouden kunnen doen voor vluchtelingen in Haarlem. Op maandagavond 28 september komen we weer bij elkaar en te gast is dan Tineke Parson, directeur Vluchtelingenwerk Noord-Holland. Het idee leeft om op korte termijn een inzamelingsactie te organiseren, daarom is er overleg geweest met het Rode Kruis. Zij hebben ons gevraagd om hiermee pas na het weekend te starten als duidelijker is wat de specifieke behoeften zijn. Zodra er meer bekend is zullen we je hierover informeren.

‘Hotel de Koepel’
Op Facebook is er de afgelopen week een groep ontstaan die inmiddels bestaat uit meer dan 1.000 leden. Onder de naam ‘Hotel de Koepel’ delen Haarlemmers hun ideeën over hoe vluchtelingen welkom kunnen worden geheten en hoe hun verblijf in de Koepel aangenamer te maken. Hier en hier valt te lezen dat het inleveren van welkomstpakketten voor vluchtelingen mogelijk is. Vrijdag en zaterdag in de Pletterij, zondag in het Stedelijk Gymnasium. Kijk voor meer informatie op www.hoteldekoepel.nl.

Slaapzakken voor Lesbos
Ondertussen worden er verspreid over het land talloze acties georganiseerd. Op de website www.ikwilietsdoenvooreenvluchteling.nl vind je daarvan een overzicht. Eén van die acties is ‘Slaapzakken voor Lesbos’. Talloze vluchtelingen bereiken Europa via het Griekse eiland Lesbos. Niets is daar momenteel harder nodig dan slaapzakken. Duizenden mannen, vrouwen en kinderen leven er op straat, nog vóór de herfst begint wil Slaapzakken voor Lesbos zoveel mogelijk van hen helpen. Doel: 10.000 slaapzakken binnen drie weken. Slaapzakken kunnen nog tot 27 september worden ingeleverd, in Haarlem bij de winkels van Rataplan aan de Zijlstraat en Werfstraat.

Zodra er meer bekend is over concrete acties van de afdeling dan brengen we je hiervan op de hoogte. Ondertussen kun je dus al zelf in actie komen door een welkomstpakket te maken en vrijdag, zaterdag of zondag af te geven. Of door voor 27 september je slaapzak in te leveren. Als je vragen hebt naar aanleiding van dit bericht dan horen wij het graag.

Jeroen Fritz, fractievoorzitter PvdA Haarlem
Remy Wilshaus, afdelingsvoorzitter PvdA Haarlem