Een update over Haarlem en Corona

25 februari 2021

Een Haarlemse vaccinatiestraat | een Haarlems vaccinatieplan met einddatum in oktober | een nieuw steunpakket voor het eerste halfjaar van 2021 voor Haarlemse ondernemers, sport- en cultuurinstellingen.

PvdA heeft de eerste 2 maanden van dit jaar stevig ingezet op een eigen, Haarlemse vaccinatielocatie (in plaats van op Schiphol, met name voor ouderen), en een verwachtte streef-/einddatum waarop het hier in Haarlem allemaal weer normaal kan worden, (een perspectief waar we immers allemaal naar snakken), oftewel een datum waarop alle Haarlemmers (die dat willen) gevaccineerd zouden kunnen zijn. 

Haarlemse vaccinatiestraat per maart, in de Kennemer Sporthal

De status is dat er in maart inderdaad een Haarlemse vaccinatiestraat zal komen, en wel in de Kennemer Sporthal in Haarlem-Noord. Een geweldig vooruitzicht voor minder mobiele, oudere Haarlemmers die nu nog zijn aangewezen op een reis naar Schiphol (en daar vaak lang, soms zonder stoel en in de regen moesten wachten op hun beurt).

Streefdatum waarop alle Haarlemmers gevaccineerd kunnen zijn

De burgemeester heeft inderdaad in antwoord op onze vraag een streefdatum willen noemen waarop Haarlemmers (die dat willen) gevaccineerd zouden moeten kunnen zijn, en waarop alles in onze stad dus weer (zo goed als) “back to normal” zou moeten kunnen worden: dat zou in oktober het geval moeten kunnen zijn. 

Zie hieronder enkele publicaties over de inzet van PvdA Haarlem op deze onderwerpen. De laatste link omvat het Haarlemse vaccinatieplan, tot aan de voorziene Haarlemse einddatum in oktober. 

Steunmaatregelenpakket 2021-Q1 en Q2 voor Haarlemse ondernemers, sport- en cultuurinstellingen

Een vaccinatietraject tot oktober betekent dat Haarlemmers nog ruim een halfjaar de kiezen op elkaar zullen moeten zetten. 

De PvdA is dankbaar dat het College voor het komende halfjaar opnieuw een coronasteunpakket heeft kunnen samenstellen, ter grootte van 21,4 miljoen Euro (waarvan tenminste 16 miljoen Euro zal worden gecompenseerd door het Rijk). Tijdens de raadsvergadering van februari heeft de PvdA-fractie van harte ingestemd met dit noodpakket, ten behoeve van onze zwaar door corona getroffen ondernemers, cultuur- en sportinstellingen.

Het noodpakket moet aan noodmaatregelen die de basisinfrastructuur van onze stad in stand moet houden. Het College is ook reeds aan de slag met een plan van aanpak/herstel voor als de acute crisis voorbij zal zijn. Over dat plan wordt de gemeenteraad in een later stadium geïnformeerd. 

PvdA Haarlem in de pers

“PvdA zou graag eigen vaccinatiestraat in Haarlem zien”

https://www.haarlemsweekblad.nl/lokaal/corona/658027/pvda-zou-graag-eigen-vaccinatiestraat-in-haarlem-zien

“Haarlem zou zijn eigen vaccinatiestraat moeten hebben”

https://haarlem105.nl/pvda-haarlem-zou-zijn-eigen-vaccinatiestraat-moeten-hebben/

“PvdA wil een oplossing voor minder mobiele ouderen die vaccinatie niet in de buurt kunnen halen”. 

https://www.haarlemsweekblad.nl/premium/lokaal/politiek/664488/pvda

“PvdA Haarlem wil van Wienen weten wanneer naar verwachting alle Haarlemmers gevaccineerd zijn.”

https://www.haarlemsweekblad.nl/lokaal/politiek/667468/pvda-haarlem-wil-van-wienen-weten-wanneer-naar-verwachting-alle

“Gemeente verwacht dat alle Haarlemmers in oktober gevaccineerd kunnen zijn”

https://www.haarlemsweekblad.nl/lokaal/corona/668184/gemeente-verwacht-dat-alle-haarlemmers-in-oktober-gevaccineerd-

 

Isabelle Wisse 

vice-fractievoorzitter PvdA Haarlem