De voedselbank; verbinder van de buurt
Alex van Veen deed vrijwilligerswerk bij de voedselbank in Amsterdam. In twee artikelen beschrijft hij zijn ervaringen. In dit tweede artikel beschrijft hij het reilen en zeilen bij de voedselbank.
De naam ‘Voedselbank’ dekt niet de gehele lading. De voedselbank heeft naast een ondersteunende functie ook een duidelijk verbindende functie. Het is voor veel mensen een uitje, een reden om de deur uit te gaan. Het is een plek waar ze zien dat ze niet de enige zijn met dit soort problemen en waar ze ervaren dat er mensen zijn die bereid zijn ze te helpen, gewoon omdat ze ertoe doen. Het is een ontmoetingsplek waar klanten vaak blijven hangen voor een praatje, met de medewerkers of met elkaar. Om te praten over het weer of over hoe pittig het allemaal is of om recepten uit te wisselen.
Bij de voedselbank in Amsterdam-Zuid is er naast de uitgiftekamer is een aparte ruimte ingericht als winkel. Daar staan net als in een echte winkel schappen met honderden houdbare artikelen, van pasta tot suiker, van melkpoeder tot bonen maar ook veel non-food zoals schoonmaak- en wasmiddelen. Alle artikelen zijn geprijsd. Elke klant krijgt een maandelijks budget toegewezen dat afhankelijk is van de grootte van het huishouden. De klant kan dan eens per maand met zijn tegoed winkelen.
Ook kan men bij de voedselbank in Amsterdam-Zuid terecht voor kleding, er is een loods ingericht als kledingwinkel, en incidenteel zijn er speelgoed, boeken, DVD’s en dergelijke. Op bepaalde dagen in de maand is er een sociaal/financieel café waar mensen terecht kunnen met financiële vragen of om te printen of te kopiëren. Eens in de maand is er een repair café. Naast dit alles zijn er in Amsterdam-Zuid nog allerlei activiteiten zowel voor de klanten als voor de medewerkers, want hun inzet wordt hogelijk gewaardeerd, zowel door klanten als door de coördinatoren.
Ik vind het een aanwinst voor de buurt en een belangrijk wapen tegen cynisme. Hier heb ik weer geleerd dat de meeste mensen echt wel om elkaar geven en een hoop voor elkaar over hebben. Dat ze ondanks hun problemen hun kracht weten te behouden of te hervinden. En dat we ondanks alle ellende af en toe heel erg hard met elkaar kunnen lachen.
Wil je meer weten over de Voedselbank in Haarlem, of je in aanmerking komt voor een voedselpakket of hoe je als vrijwilliger kunt helpen? Kijk dan op hun website. Het eerste artikel van Alex lees je via deze link.