Nieuws

Verklaring over vertrouwensbreuk tussen fractie en Moussa Aynan

door Redactie op 19 juni 2017

De Haarlemse PvdA-fractie en Moussa Aynan hebben geconstateerd dat er onvoldoende onderling vertrouwen is om de samenwerking voort te zetten. Aanleiding hiervoor is dat de fractie concrete aanwijzingen heeft dat hij onlangs met een andere partij gesprekken heeft gevoerd over deelname aan de gemeenteraadsverkiezingen van volgend jaar. Hij heeft daarover de fractie niet ingelicht. Moussa Aynan zelf ontkent dat deze gesprekken hebben plaatsgevonden.

De fractie heeft unaniem geconstateerd dat zij deze ontkenning niet gelooft. Daarna heeft Moussa Aynan aangegeven dat er in dat geval sprake is van een vertrouwensbreuk en dat het daarmee voor hem ophoudt. Moussa Aynan heeft de fractie laten weten zijn zetel tot nader order niet ter beschikking te stellen aan de PvdA.

Het afdelingsbestuur heeft kennis genomen van de uitkomst van het gesprek in de fractie en de conclusie die Moussa Aynan daar vervolgens aan verbindt. Het bestuur begrijpt de afwegingen en ondersteunt de conclusies.

Wij betreuren het zeer dat er geen vertrouwen meer is in een goede samenwerking. Moussa was elf jaar een onderdeel van het team. Hij was een actief en zichtbaar raadslid, een echte volksvertegenwoordiger met een groot sociaal hart. Moussa heeft daarbij altijd ruimte gekregen om het raadswerk op zijn eigen manier te doen.

De fractie en het afdelingsbestuur gaan binnenkort verder met de leden in gesprek tijdens een besloten ledenvergadering. De leden ontvangen hierover spoedig meer informatie.

Jeroen Fritz, fractievoorzitter
Remy Wilshaus, afdelingsvoorzitter

20 Responses to “Verklaring over vertrouwensbreuk tussen fractie en Moussa Aynan”

 1. Erwino schreef:

  Holy fuck! Ben wel heeeel benieuwd naar de feiten.

 2. Roel schreef:

  Na 11 jaar een vertrouwensbreuk? Ben erg benieuwd naar de feiten.
  Hoop ook snel te horen wanneer de ingelaste ALV is. Dit over de vakantie heen tillen is niet acceptabel.

  Dit had anders opgelost moeten worden. Je zet iemand niet aan de kant na 11 jaar trouwe dienst.

 3. Edo Paardekooper Overman schreef:

  Krachtig statement @Erwino …

  En verder … buitengewoon tragisch dit .. Dit moet je niet willen, noch zo doen …
  In support of @Moussa …

 4. wim Kleist schreef:

  Betwijfel of de werkelijke toedracht boven water komt. Zijn al teveel nietes/welles zaken in de politiek.

 5. Wiebe Koster schreef:

  Raar nieuws. Moussa uit de fractie na vertrouwensbreuk. Hij heeft volgens de fractie gesproken met een andere partij over een overstap (nu? volgend jaar?). Moussa ontkent. Zoiets blijft meestal mistig, maar een andere partij (GL?) heeft kennelijk die indruk gekregen en dat geklikt aan Jeroen Fritz. Nu weten we dat Moussa toch al niet goed meer lag in de fractie. Zijn publicitaire, activistische gedrag viel wel eens verkeerd en op zijn voorstem bij de koepelplannen werd nog al hysterisch gereageerd. Moussa is een wat ‘onafhankelijke geest’ en dat is wel eens lastig. Maar ja, Jeroen Fritz kennen we als een gedegen en oprecht mens en politicus, die niet over 1 dag ijs gaat. We zullen dus moeten wachten op de reactie van Moussa en nadere info van de fractie. Hoe dan ook, fraai is het allemaal allerminst. Ik zal na de ramadan maar eens een biertje met Moussa gaan drinken. Wiebe Koster

 6. Joop schreef:

  Tja, wat moet ik hier van DENKen?

 7. Ineke Holstein schreef:

  Wat een vreselijk nieuws. Met Moussa verliest de fractie een stuk sociaal geweten. Was dit nu niet anders op te lossen geweest?

 8. Henk Sloos schreef:

  Eerst dat uitgebreide commentaar op het stemadvies van ex burgemeester Schneiders en dan nu een minutieus verslag over de breuk tussen Moussa en de rest van de fractie. We worden maar verwend met zo’n open en transparante partij.

 9. Stan Kaatee schreef:

  Ik voel grote teleurstelling en woede over deze uitkomst. Moussa is een prima fractielid, belangrijk voor de kleur van de PvdA Haarlem. En natuurlijk met een gebruiksaanwijzing (dat weet ik uit eigen ervaring), maar die al elf jaar alles geeft voor onze partij. Hij verdient het niet om zo aan de kant gezet te worden.
  Ik verwacht van raadsleden van de PvdA dat ze ruzie maken met de oppositionele VVD en niet met elkaar. Ik kan dan ook niet begrijpen dat Moussa en de overige fractieleden niet tot de verkiezingen een weg hebben kunnen vinden om er samen uit te komen. Wat mij betreft zou dat alsnog moeten gebeuren (al dan niet met bemiddeling), ik ben benieuwd hoe de ledenvergadering dat beoordeelt.

 10. Jan vd Zanden schreef:

  Onbegrijpelijk dat een zo zichtbaar en positief ingesteld raadslid aan de kant wordt gezet. Typisch PvdA? Partij kartel?

 11. Han Kuijkhoven schreef:

  Hoera hoera. Vind mij misschien maar niet aardig. Maar ik was Moussamoe!!!! Met redenen. Dus nogmaals Hoera

 12. Wiebe Koster schreef:

  Nu ik alles gelezen heb stijgt mijn verbazing. Het lijken me flinterdunne ‘concrete aanwijzingen’. Moet dit nu zo?
  Ik vind dat fractie en bestuur hier met Moussa uit moeten kunnen komen. Ik steun Stan in zijn pleidooi voor bemiddeling. PvdA op zijn smalst.

 13. Ivon. schreef:

  Dat Moussa met iemand gesproken heeft om naar een andere partij over te stappen geloof ik beslist niet. Als hij dat ontkent. Als iemand PvdA-er pure sang is is het Moussa. Een grote fout hem niet te geloven. Wellicht komt die informatie van een onruststoker?

 14. Paula schreef:

  Beste fractie, ik heb alles gelezen wat ik hierover kon vinden, ook de verklaring van Moussa op Facebook. De indruk die ik krijg is dat er geen serieuze vertrekplannen zijn gesmeed achter jullie rug om. Het verbaast me zeer dat deze kwestie zo uit de hand gelopen is. Wat mij betreft hebben jullie heel wat uit te leggen. Het lijkt nu of jullie deze gelegenheid aangegrepen hebben om te doen wat jullie toch al wilden: Moussa lozen. Is dat inderdaad het geval?

 15. Maarten Divendal schreef:

  Enigszins geaarzeld om een reactie te plaatsen, maar als oud-Haarlems actief PvdA lid ben ik het Haarlemse en de PvdA blijven volgen. Op afstand heb ik een fractie gezien waar veel gemeenten jaloers op zullen zijn: diverse raadsleden met ieder zijn of haar eigenaardigheden en kwaliteiten, elkaar aanvullend, veel initiatieven nemend, goede contacten met de inwoners en altijd opbouwend bezig. Onbegrijpelijk dat er nu kennelijk een vertrouwensbreuk is ontstaan met deze gevolgen. Wat is hier misgegaan? Belangrijker: hoe kan dit worden hersteld? Moussa en Jeroen laten hier iets uit hun handen vallen, wat voor niemand goed is. Vooral niet voor de kiezers op de PvdA. Ga nog eens met elkaar het gesprek aan, zoek er desnoods mensen bij, koppigheid van tafel en neem je verantwoordelijkheid om deze periode gezamenlijk op een goede manier af te sluiten. Van Moussa en Jeroen verwacht ik dat ze ieder op zich ervaren genoeg zijn om dat te kunnen doen, nu alleen nog samen.
  Succes met de Haarlemse PvdA,
  Hartelijke groet,
  Maarten Divendal

 16. Marius Jaspers schreef:

  Op mijn weblog Raarlems Dagklad trek ik een lijntje van het net verschenen rapport Depla over de gewenste gemoedstoestand binnen uw partij naar dit treurige lokale conflict:
  http://www.dagklad.nl/2017/06/21/moussa-smoeza/

 17. TIM schreef:

  Het is een man die leugens had verteld over een werk plek hier in de regio.

  Heel verhaal die hij had klopte niet eens met de gesprekken via telefoon en belde die er waren.

  Terecht iemand die niet te vertrouwen is eruit gezet is.

 18. Ruud Antonisse schreef:

  Ik heb hier geen woorden voor. 1 woord volstaat: Koepel

 19. Roel schreef:

  Als ik alle reacties lees ligt er duidelijk een opdracht voor ftactie en bestuur. Pak het met beide handen aan. Dit kan toch niet zo?

 20. Roel schreef:

  Heb de hele week gehoopt een mail te ontvangen met het bericht dat alles is uitgesproken en dat de ALV maandag niet door gaat.

  Zo ontzettend jammer dit. Ben erg benieuwd hoe dit morgen gaat aflopen.