Zaterdag 8 juni – Evenement Duurzaam wonen in Haarlem; wat doet de gemeente en wat kun je zelf doen?

Door Dion Heinis op 22 mei 2024

In 2022 sloten PvdA, GroenLinks, D66, CDA en Actiepartij een coalitieakkoord voor Haarlem. Het coalitieakkoord vraagt om actie! De coalitie stelde hoge ambities op voor het verduurzamen van de woningvoorraad. Na twee jaar is het tijd om de balans op te maken  en vooruit te kijken. Welke stappen zijn er genomen voor het verduurzamen van woningen? Wat kunnen Haarlemmers in verschillende buurten de komende jaren verwachten? En hoe kun je als bewoner zelf bijdragen aan verduurzaming, zowel in een huur- als in een koopwoning?

Hoge duurzaamheidsambities

De coalitiepartijen zetten in op een isolatie-offensief. Zij stimuleren verhuurders en eigenaren om hun woningen te isoleren en energieverspilling te voorkomen. Blok voor blok, straat voor straat. Het doel is om corporatiewoningen met EFG-labels veel sneller dan de landelijke afspraken te verduurzamen. Tegelijkertijd is de ambitie om een start te maken met drie warmtenetten. Dit alles moet ook bijdragen aan het reduceren van de CO2-uitstoot met 60% in 2030.

Wat is al gelukt en waar is extra inzet nodig? We vragen het aan verschillende sprekers en gaan er graag met u over in gesprek. Ook krijgt u handvaten om zelf de verduurzaming van uw woning aan te pakken. Of het nu gaat om een huurhuis of een koophuis, of u zelf aan de slag wilt of samen met buurtbewoners, er zijn verschillende experts die u alles over de mogelijkheden vertellen. Na de eerste inleidende sprekers kunt u zelf kiezen bij welke experts u aansluit om verder te praten over specifieke uitdagingen bij bijvoorbeeld koop of huur.

De middag wordt georganiseerd en ingeleid door de Haarlemse gemeenteraadsleden van PvdA, GroenLinks, D66, CDA en Actiepartij.

Datum: Zaterdag 8 juni
Tijd: Inloop 15:00 uur, start 15:30 uur, borrel 17:00 uur
Plaats: Kweekcafé, Kleverlaan 9, 2023 JC Haarlem
De middag is gratis toegankelijk
Aanmelden kan via deze link.

 
Op het programma deze avond staan onder andere bijdragen van:

  • Wienand van Dijk: kwartiermaker warmte bij de gemeente Haarlem
  • Stef Bais: adviseur duurzaamheid & warmte bij Elan Wonen
  • Ingrid Houtepen: adviseur bij Stichting !WOON
  • Hans Broeks van het zonnewarmtenet Ramplaankwartier
  • Buurtcoöperatie Duurzaam Garenkokerskwartier
  • Het Groene Raadhuis

 

Dion Heinis

Dion Heinis

Waar zet jij je voor in als raadslid? Veel van waar ik me voor inzet heeft te maken met het oplossen van de wooncrisis en de klimaatcrisis. Veel mensen in mijn omgeving zijn door de torenhoge prijzen en ellenlange wachttijden Haarlem uitgeduwd. Ik wil bijdragen aan onze ambitie om tot en met 2030 (in negen

Meer over Dion Heinis