Door Dion Heinis op 28 juni 2024

Van middelduur naar sociale huur – zo bouwt Haarlem door

In de laatste maanden gebeurde er iets opvallends in twee Haarlemse nieuwbouwprojecten. Er werden middenhuurwoningen omgezet naar sociale huur. Op beide plekken lukte het niet om beleggers te vinden voor de geplande middenhuurwoningen. Op beide plekken stapt Ymere nu in, met hulp van de gemeente. Dit zorgt voor 92 extra sociale huurwoningen. En het zorgt ervoor dat de woningbouw niet vertraagt.

A-blokken project Ripperda

In maart besloot het college om het programma voor de 24 woningen in de A-blokken van het project Ripperda om te zetten naar sociale huur. De omgevingsvergunning was er al. De realisatie kan nu later dit jaar starten. Het is mogelijk dat Ymere instapt door de lagere grondprijs voor sociale huurwoningen en doordat de gemeente de parkeerplaatsen ‘om niet’ levert.

Blok F Schalkwijk Centrum fase 2

In de tweede fase van Centrum Schalkwijk komen in totaal 1.194 woningen. De omgevingsvergunning is er al. In blok F komen in totaal 240 woningen en het nieuwe bibliotheekgebouw voor Schalkwijk. Van de 240 woningen zouden er 80 sociale huurwoningen worden. De resterende 160 woningen zouden middenhuurwoningen worden. Ook hier vond de ontwikkelaar geen belegger. Ymere gaat nu instappen en het programma wijzigt naar 92 middenhuurwoningen en 68 sociale huurwoningen. Doordat de aankoop daarmee verzekerd is kan de realisatie van de woningen én de bibliotheek later dit jaar starten. In het nieuwe plan is nog steeds sprake van een financieel tekort. Dit tekort kan met de aanjaaregeling sociale huur gedicht worden.

Aanjaagregeling sociale huur

Haarlem heeft sinds kort een nieuwe aanjaagregeling voor de bouw van sociale huurwoningen. De aanjaagregeling kwam tot stand door een motie die wij vorig jaar samen met D66 en Actiepartij indienden. Met een beschikbaar bedrag van 6,5 miljoen euro is de bedoeling om een bouwdip zoveel mogelijk te voorkomen. Het beoogd resultaat is de zekerstelling van de directe realisatie van ongeveer 650 à 700 sociale huurwoningen en indirect de realisatie van 300 tot 500 middeldure en/of vrijesectorwoningen. Heel gaaf om nu dit eerste succes te zien van de aanjaagregeling.

Bouwt Haarlem nu niet te weinig in het middensegment?

Haarlem heeft de ambitie om in de periode 2022 tot en met 2030 10.000 woningen te bouwen in de verhouding 40% sociale huur, 40% middensegment en 20% overig. In 2023 behaalde Haarlem een bouwrecord. De stad groeide met 1.434 woningen! Daarvan zijn 125 woningen sociale huurwoningen en 1.113 woningen middensegmentwoningen. Haarlem presteert dus bijzonder goed in het middensegment. Als het gaat om sociale huur moet er een achterstand worden ingelopen. Die inhaalslag moet ook mogelijk zijn.  Van vrijwel alle plannen binnen de plancapaciteit is bekend hoe de woningsegmentering eruitziet. De segmentering is op dit moment (bruto, afgerond) 45% sociaal, 35% middelduur en 21% vrij, zo laat de laatste woningbouwrapportage zien.

 

 

 

Dion Heinis

Dion Heinis

Waar zet jij je voor in als raadslid? Veel van waar ik me voor inzet heeft te maken met het oplossen van de wooncrisis en de klimaatcrisis. Veel mensen in mijn omgeving zijn door de torenhoge prijzen en ellenlange wachttijden Haarlem uitgeduwd. Ik wil bijdragen aan onze ambitie om tot en met 2030 (in negen

Meer over Dion Heinis