Door Erica Bastiaans op 15 september 2024

Tijd voor een krachtige aanpak van het lerarentekort

Op 5 september stond in de commissie Samenleving het rapport van de Rekenkamer over de personeelstekorten in het onderwijs, de kinderopvang en de zorg op de agenda. Dit rapport was door de PvdA geagendeerd.

Voor de PvdA aanleiding om onze zorgen uit te spreken over het gevaar van tweedeling in het onderwijs in Haarlem. Op de ene school zijn meer vacatures zijn dan op de andere. Alle kinderen in Haarlem hebben recht op goed onderwijs. Waar je ook woont.

Het oplossen van de tekorten is ingewikkeld. De gemeente heeft vooral een faciliterende rol. Bijvoorbeeld door voorrang te geven bij wonen. Hiervoor loopt op dit moment een pilot, waarvan we volgend jaar de uitkomsten gaan zien. Meer gestructureerd beleid is een belangrijke aanbeveling in het rapport. Dat heeft de PvdA ook benoemd tijdens de bespreking: er gebeurt al veel op verschillende niveaus, regionaal, lokaal, op afdelingen binnen de gemeente veel.

De urgentie is hoog. De tekorten moeten worden aangepakt. Daarom willen we dat de gemeente een grotere coördinerende rol op zich neemt. Er moeten meer woningen komen voor leraren. Ook moet de  communicatie tussen de verschillende afdelingen binnen de gemeente worden verbeterd. Bovendien moet er meer reclame worden gemaakt om te komen werken in het mooie Haarlem.

Goede kinderopvang is cruciaal voor ouders met kinderen om te kunnen werken. Het bereiken van nieuwe doelgroepen is al een speerpunt. Bijvoorbeeld statushouders, die door extra taalondersteuning sneller aan het werk kunnen gaan in de zorg en kinderopvang. Voor extra personeel in de zorg werkt de gemeente ook goed samen met onderwijsinstellingen en werkgevers om meer personeel op te leiden.

De PvdA wil graag dat de gemeente voortvarend aan de slag gaat met de aanbevelingen uit het rapport. Met name het lerarentekort vraagt een krachtige aanpak van de schoolbesturen en de gemeente samen, om zo de kwaliteit van het onderwijs op alle scholen in Haarlem op peil te houden!

Erica Bastiaans

Erica Bastiaans

Wat wil je de komende periode als raadslid bereiken? Als lid van de commissie Samenleving ben ik woordvoerder op Onderwijs en Maatschappelijke Ondersteuning Na 1,5 jaar in de raad is mijn motivatie nog steeds: kinderen in Haarlem een goede start geven. Eerlijke kansen creëren voor alle kinderen en ouders daarbij betrekken. Het mag niet uitmaken

Meer over Erica Bastiaans