Samen sterk in de raad in onzekere tijden, een vervolgverhaal

Door Ienke Verhoeff op 30 maart 2020

Hoe doe je je raadswerk in tijden van Corona en slimme “lockdown”: lastig en met veel onzekerheid over het al dan niet doorgaan van vergaderingen, fysiek of digitaal. Dit speelt naast de zorgen die elke Haarlemmer heeft. 

Ook wij zijn bezorgd over de gezondheid van onze familie, vrienden en soms ook onszelf. Maar als sociaaldemocraat is het onmogelijk om niets te doen voor mensen met echt grote problemen. Denk hierbij aan de dak- en thuislozen, de ouderen die in zelfisolatie thuis of in zorginstellingen de crisis moeten doorstaan. In deze tijd je inkomen verliezen terwijl je lasten doorlopen is voor vele Haarlemmers een levensechte nachtmerrie. Dit geldt voor ZZP’ers, kleine ondernemers, maar ook voor uitzendkrachten en mensen met andere vormen van flexcontracten. Voor al deze problemen willen wij ons inzetten. 

Een mooie actie van het afdelingsbestuur van onze partij, waar een aantal fractieleden aan hebben deelgenomen, is het bellen van onze oudere leden met de vraag of zij extra hulp nodig hebben. Gelukkig bleek bij de belronde dat bijna iedereen zichzelf redt, maar een telefoontje wel op prijs stelt.

Gelukkig neemt het college stappen om de grootste problemen op te pakken, waar wij van harte achterstaan. Als er een zetje in de goede richting moet worden gegeven, dan doen we suggesties of stellen vragen. Zo vinden wij het van belang dat niet alleen ondernemers en ZZP’ers snel worden geholpen bij de Sociale Dienst, maar ook de flexwerkers. 

Waarschijnlijk kent inmiddels iedereen mensen die Corona hebben gekregen of in quarantaine zijn omdat een bekende is besmet, of erger, iemand heeft verloren. Dat geldt ook voor de fractie. Mijn ouders van in de negentig bel ik elke dag en in eigen kring zijn al twee mensen ziek geweest. Maar bij veel mensen spookt de zorg voor wat er nog komen gaat altijd op de achtergrond. Toch gaat ook het raadswerk door en voor velen ook het gewone werk.

Ik kan (en moet) thuis werken, anderen moeten nog steeds naar het werk. Petje af voor al die mensen in de zogenoemde ‘Kritieke beroepen”. Zeker in de zorg krijgen die heel veel voor de kiezen. Nu verdienen ze waardering, maar na deze crisis zullen we als samenleving ook moeten laten zien dat dit soort werk onmisbaar is en waardering verdient. Het kan toch niet zo zijn dat zij weer naar het Malieveld moeten om een goed loon te eisen.

Het besturen van de stad hoort ook tot een “kritieke taak”, maar dat kan niet ten koste van de gezondheid van betrokken collegeleden, raadsleden en ambtelijke ondersteuning. Daarom wordt er achter de schermen hard gewerkt om op een verantwoorde manier tot besluitvorming te komen. Als een aantal besluiten niet op korte termijn worden genomen in een raadsvergadering, dan komen bouwplannen stil te liggen, worden vastgoedtransacties niet uitgevoerd en subsidies niet verstrekt. Maar ook benoemingen moeten worden bekrachtigd, zoals die van de tijdelijke griffier of leden van de commissie bezwaarschriften. 

In de eerste weken van maart zijn er raadscommissies geweest, die moeten worden opgevolgd met besluitvorming in de raad. Maandag 30 maart is er daarom een raadsvergadering om een aantal hamerstukken om te zetten in een besluit. Afgesproken is dat maximaal 1 lid van elke fractie aanwezig zal zijn. De vergadering start met een vragenuur, waarin het thema Corona centraal staat. 

De PvdA fractie stelt 30 maart de volgende rondvragen:

Dion: opvang dak en thuislozen

Op 27 maart publiceerde het Rijk een ‘Richtlijn voor opvang dak- en thuisloze tijdens coronacrisis’. 

  • Voldoen we in Haarlem door de extra maatregelen tenminste aan deze richtlijn?

Dion: steun aan Haarlemse flexkrachten

De extra ondersteuning voor zelfstandige ondernemers moet via een versnelde procedure geïndiceerd worden. Ook een belangrijk deel van Haarlemmers met nuluren-, uitzend- en aflopende flexcontracten ziet hun inkomen ingrijpend dalen. 

  • Kan de gemeente deze groep via een versnelde procedure in aanmerking laten komen voor bijstand?

Dion: Zorg om uitvallen thuiszorg
Niet-noodzakelijke, uitstelbare thuiszorg kan op steeds meer plekken in Nederland niet meer worden geleverd door de coronacrisis. Dat betekent bijvoorbeeld dat op sommige plekken hulp bij douchen en aankleden veel minder wordt. 

  • Doet deze situatie zich ook al voor in Haarlem? Zijn er alternatieven in voorbereiding?

Maarten: Coronacrisis en bouw

In de Tweede Kamer is via vragen aan het kabinet aandacht gevraagd voor de problemen die met name lokale media ervaren als gevolg van de door de Corona-crisis sterk achterblijvende advertentie-inkomsten. Dat allemaal in het licht van de belangrijke rol die die media spelen in het kader van de lokale democratie.  In het verlengde daarvan is ook de vraag gesteld welke rol provinciale en gemeentelijke overheden kunnen spelen bij het verzachten van die problemen.

  • Heeft het College een scherp beeld in hoeverre en bij welke media in Haarlem sprake is van deze problematiek?
  • Is het College het met de PvdA-fractie eens dat het voor de lokale democratie van groot belang is dat de lokale media, zeker in deze roerige tijden, hun rol kunnen blijven vervullen?
  • Is het College bereid om de helpende hand uit te steken, eventueel met gebruikmaking van de middelen uit het Lokale Mediafonds?

Maarten: huisvesting culturele sector

Uit een brief van het Rijk blijkt dat er nog geen adequate sectorspecifieke regeling is voor de culturele sector. 

  • Is het college bereid voor culturele instellingen, die huren bij de gemeente Haarlem, voor de maanden maart, april en mei de huur kwijt te schelden? 
  • Is het college eveneens bereid om culturele instellingen zonder inkomsten die huren bij private partijen in kaart te brengen?

Ienke: aanscherping noodverordening t.o.v. landelijk beleid t.a.v. jonge kinderen

Gezondheid is een groot goed en zeker in deze “Coronatijd”. Omdat alle veiligheidsregio’s de noodverordeningen hebben geschreven binnen de richtlijnen van het Rijk, valt op, dat t.a.v. buiten spelende kinderen en hun begeleiding, in onze regio strengere eisen worden gesteld dan in b.v. Zaanstreek Waterland. Daar worden kinderen tot 12 jaar expliciet uitgezonderd van de 1,5 m eis, maar hun begeleiders niet. In onze regio wordt gemeld dat de afstandsregel ook voor de jongste kinderen geldt en dat zij alleen door een ouder of voogd mogen worden begeleid.

  • Waarom is er in onze veiligheidsregio voor een strengere richtlijn gekozen, waardoor ook de jongste kinderen niet dichter dan 1,5 m van elkaar mogen spelen?
  • Waarom is er in onze veiligheidsregio gekozen voor begeleiding door uitsluitend ouders of voogden? Dit sluit oplossingen als oudere kinderen of de vaste oppas uit, waardoor ouders mogelijk niet thuis kunnen werken of naar het werk. Niet elk kind jonger dan 5 jaar gaat naar de kinderopvang of school.

Het is onze bedoeling om de komende tijd te laten zien waar wij als fractie mee bezig zijn. Onderstaand de bijdrage voor deze week.

Door mijn rol als fractievoorzitter ben ik de afgelopen weken vooral achter de schermen aan de slag. Het was de bedoeling om deze periode zowel binnen de coalitie, maar ook met de oppositie en de stad in gesprek te gaan, omdat we halverwege onze termijn zijn gekomen. In de huidige situatie niet haalbaar. In plaats daarvan ben ik met de andere leden van het presidium bezig om te komen tot een werkbare vergaderstructuur, zolang de wet niet toestaat dat er digitaal vergaderd wordt. En zelfs als dat wel mogelijk is, hoe kan ons werk dan ook goed worden gedaan. Hoe regel je dat mensen kunnen inspreken en hoe kan een debat worden gevoerd? Als er een tijdelijke oplossing lijkt te zijn, blijken er toch beren op de weg te zijn. Vandaar 26 maart een bijzonder korte raadsvergadering, die vanwege gebrek aan quorum door de voorzitter moet worden geschorst. Netjes afgesproken stap, maar zo kan er niet worden bestuurd. Dus het hele weekend gaan er mailtjes heen en weer. De (beoogde) griffier (hij wordt in de volgende raad pas benoemd) heeft een werkbare oplossing georganiseerd. 

Ook de fractie moet anders dan anders aan de slag. Digitaal vergaderen is wennen, maar het lukt.

De Koepel zou in de raad als enig bespreekpunt op de agenda staan. De mails, apps en belletjes vlogen zoals gewoonlijk voorafgaand aan de raad tussen coalitiewoordvoerders en met de oppositie rond. Er werden moties opgesteld en van commentaar voorzien. Het bestemmingsplan en het stedenbouwkundigplan moeten worden vastgesteld, waarna het college de omgevingsvergunning kan verlenen. Het is de afsluiting van een lang en lastig proces. De Koepel is van de agenda. De meerderheid wil een normale raad voor deze besluitvorming. Het woordvoerderschap van de Koepel heb ik overgenomen van Marceline, die helaas haar raadswerk nog niet heeft kunnen oppakken. Het is een moeilijk dossier dat een pad heeft doorlopen dat wij als PvdA niet het juiste pad vonden. Nu zijn de plannen in een fase dat de gemaakte afspraken netjes zakelijk moeten worden afgehandeld. Nu is het een groot bouwplan, dat net als vele andere bouwplannen die in de pijplijn zitten het gebruikelijke proces moeten doorlopen. Omgevingsvergunningen moeten op tijd worden verstrekt, ook omdat dit type besluiten laten liggen, de bouwsector in de nabije toekomst, in een crisis kan storten. Dat zou nog meer verlies van banen in de komende jaren betekenen.

Kortom, werk aan de winkel.

Ienke Verhoeff

Fractievoorzitter

 

Ienke Verhoeff

Ienke Verhoeff

Wat wil je de komende periode als raadslid bereiken? Ik wil een bijdrage leveren aan uitwerking van de Ontwikkelzones, vol met woningen, waarvan veel sociale huur en voorzieningen die daar bij horen. Plannen waar wordt voorgesorteerd op klimaatmaatregelen en veel groen rond en op de woningen.  Ook werk ik graag mee aan het inpassen van

Meer over Ienke Verhoeff