Nieuwe ontwikkelstrategieën voor Haarlem Noord
De gemeente Haarlem heeft de ambitie om van 2022 tot en met 2030 10.000 woningen erbij te bouwen. Dit gebeurt grotendeels in zeven ontwikkelzones. In Haarlem Noord zijn twee van die ontwikkelzones: ‘’Spaarndamseweg’’ en ‘’Orionweg & Planetenlaan’’. In deze zones is ruimte voor 1.300 tot 1.850 nieuwe woningen, nieuwe voorzieningen, werkgelegenheid en een groenere openbare ruimte. In beide zones stuurt de gemeente op 50% sociale huurwoningen. Voor deze zones zijn ontwikkelstrategieën vastgesteld waarin duidelijk wordt hoe de gemeente ontwikkelingen in het gebied aanpakt.
Vier prioritaire zones
Eind 2022 maakte de gemeente een onderscheid tussen prioritaire zones en niet-prioritaire zones. Dit was nodig omdat de gemeente tegen de grenzen van de uitvoeringskracht aanliep. De vier ontwikkelzones die prioritair werden zijn ook de ontwikkelzones waar een woningbouwimpuls voor is toegekend. In totaal draagt de Rijksoverheid ruim 25 miljoen euro bij aan om de woningbouw in deze zones mogelijk te maken. Er zijn regels verbonden aan de Rijksbijdrage. De eerste bouwwerkzaamheden moeten binnen drie jaar starten en de laatste bouwwerkzaamheden moeten uiterlijk binnen tien jaar starten. De prioritaire zones zijn ook de zones die verreweg de meeste woningen opleveren en daarmee het hardst nodig zijn om op tijd 10.000 woningen erbij te bouwen. Door ‘’dedicated teams’’ wordt aan de prioritaire zones gewerkt.
Ontwikkelstrategieën voor niet-prioritaire zones
De ontwikkelzones Spaarnesprong, Spaarndamseweg en Orionweg & Planetenlaan werden niet-prioritair. Maar wat betekent dat nu precies, niet-prioritair? Daarop geven de ontwikkelstrategieën antwoord.
Ontwikkelstrategie Spaarndamseweg
Meer dan voor de andere ontwikkelzones geldt dat we hier op een rijdende trein springen. Meerdere ontwikkelingen zijn al gestart en nog een aantal bevindt zich in een vergevorderd stadium. Neem Schoterkwartier fase 2 waarvoor onlangs een startbouwimpuls werd toegekend en waar de bouw begin 2024 start (bron). De gemeente neemt een faciliterende rol in de private ontwikkelingen. De ontwikkeling van het winkelcentrum Spaarneboog en de omgeving vormt hierop een uitzondering. Hier liggen kansen voor de realisatie van een gemengd gebied met 450 tot 700 woningen. Voor dit gebied zoekt de gemeente de samenwerking met de ontwikkelaar zodat meer invloed uitgeoefend kan worden op de volledige gebiedsontwikkeling. De volledige ontwikkelstrategie lees je hier.
Ontwikkelstrategie Orionweg & Planetenlaan
In de ontwikkelstrategie voor Orionweg & Planetenlaan kiest de gemeente voor een actieve rol in de gebiedsontwikkeling van de Sportweg en Stadionplein en de uitbreiding van de Zonnewijzer. In het deelgebied Sportweg kunnen zo’n 300 tot 350 nieuwe woningen worden gerealiseerd. De gebiedsontwikkeling Sportweg maakt ook ruimte voor Nieuw Delftweide.
Voor de andere ontwikkelingen geldt ‘’nee, tenzij…’’. Deze ontwikkelingen kunnen worden opgepakt als de ontwikkelaar bereid is om verschillende gemeentelijke processen over te nemen en als de ontwikkelaar de gemeente tegelijkertijd betrokken houdt. In de commissievergadering vroegen wij wat dit nu concreet betekent voor twee plannen binnen de zone.
- Voor de Hélène Swarthstraat vinden wij dat vertraging geen optie is. De slechte staat van de woningen zorgt voor leefbaarheids- en veiligheidsproblemen. Ymere wil de woningen slopen en nieuwe woningen terugbouwen. De ontwikkelvisie voor de zone (die in 2021 is vastgesteld) biedt ruimte voor flinke verdichting naar ongeveer 80 betaalbare woningen.
- Er ligt een plan voor de sloop van de Bison Bowling en de ontwikkeling van een wooncomplex met 150 woningen, waarvan 50% sociale huur. De ontwikkelaar doorloopt nu zonder gemeentelijke inzet een participatieproces. We vroegen wat de ontwikkelstrategie nu in de praktijk voor dit project gaat betekenen.
Wethouder Floor Roduner gaf tijdens de commissievergadering aan dat de plannen met de ontwikkelstrategie kunnen worden opgepakt, maar dat de betrokkenheid van de gemeente anders zal zijn. Dat betekent dan ook een andere betrokkenheid van de gemeenteraad. Daarover volgt een voorstel.
Wij hamerden er ook op dat het nodig is om de gevolgen van deze ontwikkelstrategie goed uit te leggen aan mensen die hebben meegedacht over de plannen voor deze ontwikkelzone. Er zal een specifieke projectenwebsite voor de zone worden ingericht, waarop de status en planning van alle ontwikkelingen binnen de zone wordt vermeld. Daarnaast zal tijdens bewonersavonden voor lopende projecten verteld worden over de voortgang van andere projecten binnen de zone. De volledige ontwikkelstrategie lees je hier.
Hoe gaan we verder
Ook voor de niet-prioritaire zones hebben we gepleit voor duidelijke zichtbaarheid en betrokkenheid van de gemeente en dat er vanuit de gemeente ‘’zonemanagement’’ is. Het aanwijzen van de zones als niet-prioritair zien we als een ongewenste, maar noodzakelijke stap om snelheid te maken in de woningbouwopgave. In de ontwikkelstrategieën wordt duidelijk dat hoewel de zones niet-prioritair zijn, er ontwikkelingen zijn die doorgaan of op een andere manier worden gestart. De PvdA-fractie blijft de voortgang op de voet volgen.