Haarlemse PvdA, GroenLinks, CDA en Actiepartij lanceren initiatiefvoorstel om middeldure koop te versterken

Door Dion Heinis op 10 december 2024

De Haarlemse PvdA, GroenLinks, CDA en Actiepartij lanceren een initiatiefvoorstel om het middeldure koopsegment te versterken. In het derde kwartaal van 2024 was de gemiddelde verkoopprijs van een woning in de agglomeratie Haarlem 644 duizend euro. Om zo’n hoge hypotheek te kunnen krijgen zijn al bijna drie modale inkomens nodig. Veel Haarlemmers willen graag in Haarlem een woning kopen. Maar steeds vaker moeten zij afhaken en de stad verlaten. Dat is voor ons onaanvaardbaar. Een huis kopen in Haarlem mag niet iets zijn voor de lucky few. Daarom nemen we het initiatief om het middeldure koopsegment te versterken.

Steeds meer middeldure koop in de nieuwbouw

De gemeente spant zich al in voor meer middeldure koopwoningen. Haarlem wil tot en met 2030 tienduizend woningen aan de stad toevoegen. Van de nieuwbouw wordt 40% een sociale huurwoning en 40% een middeldure woning. Bij voorkeur zijn de middeldure woningen koopwoningen. In een paar nieuwbouwprojecten worden al middeldure koopwoningen verkocht. De lessen uit die projecten zijn gebruikt bij het formuleren van de versterkers.

Middeldure koop ook voor gezinnen

Op dit moment wijzen corporaties in Nederland 71% van de sociale huurwoningen toe aan alleenstaanden, terwijl de meeste corporatiewoningen zijn gebouwd in een tijd dat de corporaties nog echte gezinshuisvesters waren. In de nieuwbouw middeldure koop worden vooral compacte woningen gebouwd voor een- en tweepersoonshuishoudens. Het voorstel is dat de woningcorporaties meer van deze woningen gaan aankopen om deze vervolgens als sociale huurwoning te verhuren. In ruil daarvoor mogen zij bestaande grotere woningen verkopen aan gezinnen met een middeninkomen. De extra verkoopopbrengsten komen volledig ten goede aan de bouw van nieuwe sociale huurwoningen. Door gebruik te maken van een sociale koopconstructie moeten de woningen op langere termijn betaalbaar kunnen blijven voor gezinnen met een middeninkomen.

Voorrang voor middeninkomens en binding met Haarlem

Gemeenten mogen per 1 januari 2024 op maximaal de helft van de beschikbare huurwoningen en nieuwbouw koopwoningen tot 390 duizend euro voorrang geven aan mensen met een economische, maatschappelijke of lokale binding met de gemeente. En het is mogelijk om nieuwbouw koopwoningen met voorrang toe te wijzen aan woningzoekenden met een middeninkomen. We stellen voor om deze voorrang maximaal in te gaan zetten om verdere verdringing van Haarlemse woningzoekenden met een middeninkomen tegen te gaan.

Middelduur ook echt middelduur

Het initiatiefvoorstel moet verder voorkomen dat aspirant-kopers te maken krijgen met hoge bijkomende kosten. De woningen worden daardoor snel te duur voor veel woningzoekenden met een middeninkomen. Ook worden er voorstellen gedaan om te voorkomen dat er gespeculeerd wordt met middeldure koopwoningen.

De partijen dienen het initiatiefvoorstel in tijdens de raadsvergadering van donderdag 19 december. In het nieuwe jaar volgt een reactie van het college en behandeling in de gemeenteraad.

Contact: Dion Heinis, [email protected]

Download hier het hele initiatiefvoorstel.

Foto: ‘’Sociale koop’’ in het nieuwbouwproject Koningshof

 

 

Dion Heinis

Dion Heinis

Waar zet jij je voor in als raadslid? Veel van waar ik me voor inzet heeft te maken met het oplossen van de wooncrisis en de klimaatcrisis. Veel mensen in mijn omgeving zijn door de torenhoge prijzen en ellenlange wachttijden Haarlem uitgeduwd. Ik wil bijdragen aan onze ambitie om tot en met 2030 (in negen

Meer over Dion Heinis