Door Dion Heinis op 1 juni 2024

Haarlem voorkomt speculatie in ontwikkelzone Zijlweg-West

In de ontwikkelzone Zijlweg-West worden de komende jaren ongeveer 600 woningen gebouwd, waarvan de helft sociale huur. Daarnaast komen er voorzieningen bij en wordt de openbare ruimte vernieuwd. Om de regie te pakken en speculatie te voorkomen vestigt de gemeente het voorkeursrecht op gronden in de ontwikkelzone. Dat besloot de gemeenteraad op 30 mei. De PvdA-fractie vindt het belangrijk dat de gemeente het voorkeursrecht inzet. Daarom vertellen we je er graag iets meer over.

 Vijf deelgebieden

Zijlweg-West is een complexe ontwikkelzone die uit vijf deelgebieden bestaat. Per deelgebied varieert het percentage grond dat van de gemeente is. In het deelgebied Biemond heeft de gemeente maar 5% van de grond, terwijl dit in de deelgebieden Korte Verspronckweg en Buurtparken 80% is.

Sturend

Door gronden aan te kopen kan de gemeente versnipperd eigendom concentreren Dat kan door de grond zelf te houden, door het gericht te verkopen of door het te ruilen. Dit geeft de gemeente meer mogelijkheden om te sturen op het gewenste resultaat.

Voorkomen speculatie

De plannen om in het gebied te investeren kunnen de interesse van speculanten wekken die grondprijzen willen opdrijven. Met het voorkeursrecht wordt ook speculatie voorkomen.

Ruimtelijk-economische visie op zuidstrook Waarderpolder

We zien ook op andere plekken in de stad kansen om het voorkeursrecht in te zetten. We stelden onlangs in vragen aan het college voor om het voorkeursrecht ook te vestigen op gronden in de zuidstrook van de Waarderpolder. In dit nu slecht benutte deel van het bedrijventerrein ligt een opgave (en kans) om de komende jaren duizenden werkplekken toe te voegen. Want terwijl er in Haarlem tot en met 2030 10.000 woningen worden gerealiseerd moet er ook meer ruimte voor werk komen. Het college maakt voor de zuidstrook een verkenning van financiële instrumenten en heeft toegezegd om het voorkeursrecht daarin mee te nemen.

Beeld: Ontwikkelstrategie Zijlweg-West

Dion Heinis

Dion Heinis

Waar zet jij je voor in als raadslid? Veel van waar ik me voor inzet heeft te maken met het oplossen van de wooncrisis en de klimaatcrisis. Veel mensen in mijn omgeving zijn door de torenhoge prijzen en ellenlange wachttijden Haarlem uitgeduwd. Ik wil bijdragen aan onze ambitie om tot en met 2030 (in negen

Meer over Dion Heinis