Door Matin Abbasi op 28 juni 2024

Co-creatie: Samen voor een groener en leefbaarder Haarlem

De herinrichting van de Gedempte Oostersingelgracht in Haarlem is een prachtig voorbeeld van hoe samenwerking tussen gemeente en bewoners kan leiden tot een mooi en leefbaar stukje stad. Dit project, aangedreven door co-creatie en een gedeelde visie op vergroening en duurzaamheid, markeert een belangrijke stap naar een gezondere en groenere leefomgeving. Als PvdA Haarlem zijn we bijzonder blij met deze ontwikkeling en de manier waarop het proces is verlopen.

De oorsprong: Een bewonersinitiatief

Het project begon met een initiatief van bewoners uit de buurt Scheepmakersdijk. Zij wilden hun omgeving verbeteren en groener maken, en hun enthousiasme leidde tot actie in de gemeenteraad. Deze toewijding en inzet van de bewoners werden de drijvende kracht achter het project. Op basis van een uitgebreide enquête onder buurtbewoners stelden zij een schets op voor de herinrichting van de Gedempte Oostersingelgracht, die zij toepasselijk “de Groene Singel” noemden.

In oktober 2023 werd de uitgangspuntennotitie door de gemeente vastgesteld. Dit document vormde het startpunt voor de opdracht, waarin diverse onderzoeken en analyses werden uitgevoerd om de kaders voor de inrichting van de Groene Singel te bepalen. Ook werd een proces van co-creatie met de bewoners opgestart, wat resulteerde in een sterk, gezamenlijk gedragen plan.

Co-creatie: Samenwerken voor succes

Co-creatie staat centraal in dit project. Vanaf het begin zijn bewoners actief betrokken bij de planvorming en besluitvorming. Dit is niet alleen een kwestie van inspraak, maar van echte samenwerking waarbij de ideeën en suggesties van bewoners daadwerkelijk worden meegenomen en geïntegreerd in het ontwerp.

De gemeente heeft samen met de bewonerswerkgroep regelmatig vergaderd om de voortgang van het project te bespreken en om input te verzamelen. Deze samenwerking heeft geleid tot een breed gedragen plan dat rekening houdt met de wensen en behoeften van de gemeenschap. Zo werden er bijvoorbeeld in november 2023 en januari 2024 informatiebijeenkomsten georganiseerd waar bewoners hun feedback konden geven en werden ze actief betrokken bij het ontwikkelen van de schetsontwerpen.

Een groene toekomst

Een van de meest aansprekende aspecten van dit project is de enorme hoeveelheid groen die zal worden toegevoegd aan de Gedempte Oostersingelgracht. De herinrichting biedt de kans om een nieuw verblijfsgebied te creëren dat mogelijkheden biedt voor interactie, sport, spel, ecologie en klimaatadaptatie. Dit betekent niet alleen meer bomen en planten, maar ook ruimte voor waterberging en het verbeteren van de biodiversiteit.

De nieuwe groene ruimte zal bijdragen aan het verminderen van hittestress en wateroverlast, twee belangrijke uitdagingen in het kader van klimaatverandering. Door het toepassen van het ‘groen-tenzij’ principe, waarbij openbare ruimte standaard groen en onverhard is tenzij verharding noodzakelijk is, wordt een aanzienlijke vergroening van de buurt gerealiseerd. Dit heeft niet alleen ecologische voordelen, maar draagt ook bij aan een prettiger en gezonder leefklimaat voor de bewoners.

Mobiliteit en bereikbaarheid

Naast de vergroening is er ook aandacht voor mobiliteit en bereikbaarheid. Het project beoogt de verkeersdruk te verminderen door de Gedempte Oostersingelgracht te versmallen en de doorstroming van het verkeer te verbeteren. Dit sluit aan bij de bredere mobiliteitstransitie van Haarlem, waarbij de nadruk ligt op het bevorderen van fietsverkeer en openbaar vervoer ten koste van autoverkeer.

De fietsring die langs de Gedempte Oostersingelgracht komt te liggen, zal zorgen voor een betere en veiligere fietsinfrastructuur. Dit tweerichtingsfietspad van vier meter breed biedt fietsers een comfortabele en veilige route door de stad. Bovendien zijn er plannen om busstroken toe te voegen, wat de bereikbaarheid van de buurt met het openbaar vervoer verder zal verbeteren.

Inspirerend voorbeeld

De herinrichting van de Gedempte Oostersingelgracht is een inspirerend voorbeeld van wat er mogelijk is wanneer bewoners en gemeente samenwerken aan een gemeenschappelijk doel. Door co-creatie en een gedeelde visie op vergroening en duurzaamheid, zal dit project bijdragen aan een gezondere, groenere en leefbaardere toekomst voor Haarlem.

Als PvdA Haarlem zijn we trots op de inzet en betrokkenheid van de bewoners en de positieve samenwerking die ze hebben opgebouwd. Dit project laat zien dat, wanneer we samen werken, we werkelijk prachtige resultaten kunnen bereiken. We kijken uit naar de verdere ontwikkelingen en naar een nog mooier Haarlem.

Matin Abbasi

Matin Abbasi

Wat wil je de komende periode als raadslid bereiken? Ik vond het ontzettend leuk en eervol om de afgelopen jaren als Schaduwraadslid mij in te zetten voor de stad Haarlem. Ik heb in de commissie Beheer veel gesproken over vergroenen van onze gemeente, het stimuleren van het gebruik van de fiets en het OV en

Meer over Matin Abbasi